A szerb parlament bebetonozná Koszovó státusát

Vágólapra másolva!
A szerb parlament keddi döntése szerint a készülő alkotmányban rögzíteni kell, hogy Koszovó a szuverén és demokratikus Szerbia kiterjedt autonómiával rendelkező része.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Forrás: EPA

A képviselők egész napos tanácskozásuk végén, csaknem egyhangúlag hozták meg a határozatot, miután meghallgatták a szerb küldöttség beszámolóját a Koszovó státusáról folytatott bécsi tárgyalásokról. A törvényhozás rendkívüli ülését, amely a szerb parlamenti pártok Koszovó kérdésében meglévő egységét volt hivatott demonstrálni, Vojislav Kostunica miniszterelnök nyitotta meg egy - régebbi időket idéző - harcos beszéddel, amelyben leszögezte, hogy bármilyen döntés szülessen is a tartományról, Szerbia számára Koszovó soha nem lesz független. Szerinte ezt a készülő szerb alkotmányban is rögzíteni kell, ily módon hozva a világ tudomására, hogy Szerbiát ettől az álláspontjától nem lehet eltántorítani.

A kormányfő szerint, ha Koszovó elszakadna Szerbiától - amely ily módon elveszítené területének 15 százalékát -, az a jelenlegi világrend megkérdőjelezését jelentené, és súlyosan fenyegetné az egész térség biztonságát. "Koszovó és Metohija a mi területünk, és senki sem ajándékozhatja el azt, ami a miénk" - szögezte le érzelmektől áthatott beszédében Vojislav Kostunica.