Vágólapra másolva!
Az Európai Unió finn elnöksége és az Európai Bizottság arra szólította fel kedden Törökországot, hogy adjon új lendületet a reformfolyamatnak és tartsa tiszteletben a kötelezettségeit annak érdekében, hogy ne veszélyeztesse csatlakozási tárgyalásait.
Vágólapra másolva!

Románia és Bulgária csatlakozhat

Románia és Bulgária 2007. január 1-től megkaphatja az EU-tagsággal járó jogokat és kötelezettségeket, a belépést engedélyező döntés ugyanakkor tartalmazza "járulékos intézkedések" lehető- ségét is. A bejelentés előtt José Manuel Durao Barroso, az EU-bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy befagyasztják a további bővítést, amíg a tagállamok nem határoz- nak a döntéshozatal reformjáról.

Törökországnak tiszteletben kell tartania az EU-val szembeni kötelezettségeit - vélte Paula Lehtomäki finn Európa-ügyi miniszter az Európai Parlament ülésén Strasbourgban. "Ha nincsen előrehaladás, ennek következménye lesz a csatlakozási folyamat egészére" - szögezte le. Olli Rehn, az EU bővítési biztosa szerint kevés haladás történt az elmúlt év során. Rehn hozzátette: fontos lenne haladást elérni az országjelentés közzététele, november 8. előtt.

Mindkét felszólaló felszólította Ankarát, tartsa tiszteletben az ankarai jegyzőkönyvből eredő kötelezettségeit, amellyel elfogadta, hogy kiterjeszti a tíz új EU-tagra, közöttük Ciprusra is az EU-val fennálló vámuniót.

Ankara továbbra sem hajlandó alkalmazni a 2005 júliusában aláírt ankarai jegyzőkönyvet Ciprus esetében, amelyet nem ismer el, és nem engedélyezi ciprusi hajók és repülőgépek belépését tengeri és légikikötőibe. Olli Rehn kifogásolta a lelkiismereti és a szólásszabadság megsértését is.

Egy magas rangú török diplomata ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Törökország elutasít minden arra irányuló törekvést, hogy szigorítsák az EU-tagság felvételeit.