Meghalt Milosevic

2006.03.11. 13:27

Holtan találták szombat reggel hágai cellájában Slobodan Milosevic volt joguszláv elnököt. Halálának okát egyelőre nem tudni, de a volt jugoszláv vezető régóta szívproblémákkal küzdött. Milosevic ellen emberiség ellen elkövetett bűncselekmények és háborús bűnök miatt folyt eljárás a nemzetközi törvényszéken.

Meghalt a hágai börtönben Slobodan Milosevic - jelentette a B92 rádió. A volt jugoszláv elnök ellen háborús bűnök miatt folyt eljárás a hágai nemzetközi törvényszéken. A halálhírt a hágai törvényszék is megerősítette.

A volt elnököt szombat reggel 10 óra körül találták holtan cellájában, az ágyában fekve, de valószínűleg akkor már órák óta halott volt. A holland rendőrség munkatársai és a halottkémek azonnal a helyszínre siettek és vizsgálatot indítottak a haláleset körülményeinek felderítésére. Elrendelték a holttest teljes körű boncolását is. Milosevic családját már értesítették - közölte a hágai bíróság.

Milosevic magas vérnyomással és szívproblémákkal küzdött. Betegsége miatt többször is meg kellett szakítani a hágai tárgyalásokat. A bíróság múlt hónapban elutasította ügyvédjének kérését, hogy orvosi kezelésre Oroszországba utazhasson. A francia külügyminiszter, Philippe Douste-Blazy újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy Milosevic természetes halállal halt meg. Az öngyilkosság lehetőségét ügyvédje elvetette, mivel szerinte Milosevic szerette volna befejezni perét. A volt elnöknek anyja és az apja is önkezével vetett véget életének.

Holland hírügynökségi értesülés szerint szombat délután átszállították a holland igazságügyi orvostani intézetbe Slobodan Milosevic holttestét. Holland orvosokon kívül valószínűleg egy vagy több szerbiai orvos is részt vehet majd a boncoláson. A hágai Nemzetközi Törvényszék nem kívánta kommentálni a holttest elszállításáról szóló hírt, Christian Chartier, a törvényszék szóvivője azonban elmondta, hogy nem voltak öngyilkosságra utaló jelek.

Zdenko Tomanovic, Milosevic Hágában tartózkodó ügyvédje a B92 rádiónak azt nyilatkozta, hogy védence attól félt, hogy megmérgezik zárkájában. Az ügyvéd azonnal kérelmezte a Nemzetközi Törvényszéknél, hogy a boncolásra Moszkvában kerüljön sor.

A volt jugoszláv elnök tárgyalása a hágai nemzetközi törvényszéken 2002-ben kezdődött. A 66 vádpont között többek között népirtás, emberiség ellen elkövetett bűntettek és háborús bűnök szerepeltek. Milosevic vitatta az ENSZ-törvényszék illetékességét az eljárásban.

Rövid időn belül ez a második haláleset a hágai börtönben. Múlt héten öngyilkos lett cellájában Milan Babic, a háborús bűncselekmények vádjával már elítélt egykori horvátországi szerb vezető. Őt Milosevic egyik legfőbb szövetségesének tartották, bár a két férfi kapcsolata a múlt évtized elején feszültté vált. Babic volt az egyik legfontosabb tanú Milosevic perében.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK