Nagykoalíció formálódik Hollandiában

Vágólapra másolva!
A szociáldemokrata Munkapártot (PvdA) és az eddig kormányzó Kereszténydemokrata Tömörülést (CDA) magában foglaló koalíció van formálódóban Hollandiában Brüsszelbe is eljutott pénteki sajtóértesülések szerint.
Vágólapra másolva!

Jan Peter Balkenende ügyvezető kormányfő és a Munkapártot elnöklő Wouter Bos várhatóan hétfőn pártjaik parlamenti frakciója elé terjesztik a koalíciós megállapodás tervezetét, amelyet a NOS televízió teletextjének értesülése szerint a hét végén véglegesítenek. A koalícióban állítólag helyet kap a mérsékelten baloldali Keresztény Unió (CU) is. Utóbbi vezetője, André Rouvoet ugyancsak részt vesz az egyeztetéseken.

Hollandiában november végén tartottak előrehozott választásokat, miután az előző (kereszténydemokrata-liberális) kormány egy kicsiny reformista párt kiválása miatt felbomlott. A választáson azonban bonyolult eredmény született, a nagy pártok egymáshoz közeli eredményt értek el, így látni lehetett, hogy a koalícióalakítás sokáig fog tartani.

A CDA 150 képviselői helyből 41-hez jutott, a PvdA 33, a Keresztény Unió 6 poszttal rendelkezik. Ha tényleg ez a koalíció áll össze, az ellenzék vezető ereje a liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) lesz, amely 22 képviselői mandátumot szerzett.

A második világháború óta a kereszténydemokraták és a szociáldemokraták nagykoalíciója volt a leggyakoribb kormányformáció Hollandiában.