Britek tízezrei tüntettek az iraki háború ellen

Vágólapra másolva!
Legkevesebb tízezren - a szervezők szerint hatvanezren - tüntettek szombaton Londonban az Irakban állomásozó brit csapatok teljes kivonását követelve.
Vágólapra másolva!

A teljes iraki csapatkivonás mellett a brit atomfegyverzet korszerűsítése és egy Irán elleni esetleges katonai fellépés ellen is felemelte szavát az a legalább tízezer brit tüntetők, London utcáira vonult szombaton.

A tüntetés résztvevői menetet alkottak, és a Hyde Parktól a Trafalgar térig vonultak. A londoni rendőrség mintegy tízezerre, a szervező civil szervezetek hatvanezerre becsülték a résztvevők számát.

Ugyanaznap a skóciai Glasgowban is rendeztek tüntetéseket. Ezzel egyidejűleg brit katonaanyák tüntetnek a kormányfői rezidenciától nem messze, szintén a teljes iraki csapatkivonásért. Péntektől vasárnapig tartó demonstrációjuk idejére sátrakat húztak.

Tony Blair miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy a következő hónapokban 1600 fővel csökkentik a 7100 fős iraki brit kontingenst. A demonstrálók ugyanakkor azt hangoztatták, hogy miközben Irakban részleges csapatkivonást hajt végre a kormány, Afganisztánba újabb katonákat küld. "Egyre többen jutnak arra a megállapításra, hogy ez a kormány háború-függő" - fogalmazott az egyik szervező, Lindsey German.