Bush felveszi a kesztyűt Dél-Amerikáért

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok megtépázott befolyásáért harcol George Bush amerikai elnök hatnapos latin-amerikai körútján. Bush Brazília mellett Uruguayba, Kolumbiába, Guatemalába és Mexikóba látogat, hogy ellensúlyozza az olajdollárokkal és baloldali ideológiával kampányoló, Hugo Chávez venezuelai elnök befolyását. Brazíliai látogatásának kezdetén összecsapások voltak Sao Paulóban a tüntetők és a rendőrség között.
Vágólapra másolva!

Miközben George Bush amerikai elnök az elmúlt években a terrorizmus ellen harcolt az afganisztáni hegyekben és az iraki sivatagban, Hugo Chávez venezuelai elnök olajdollárokkal és élesen Amerika-ellenes ideológiával igyekezett befolyást szerezni Latin-Amerikában.

A BBC World Service közelmúltban közzétett felmérése szerint nem is sikertelenül: az argentinok 64, a brazilok 57, a mexikóiak 53 százalékának "leginkább negatív" a véleménye az Egyesült Államokról, és több országban Chávezszel szimpatizáló vezetés került hatalomra.

Tüntetésekkel üdvözlik a yanquit

Hatnapos latin-amerikai körútjának kezdetén, Bush elnököt tüntetések fogadták Brazília-szerte. Sao Paulóban többezer fős tömeg tüntetett. A békésen indult felvonulás a rendőrökkel vívott összecsapásba torkollott, amikor szélsőségesek provokálni kezdték a rendfenntartókat. A rendőrök könnygázzal és botozással válaszoltak.

Kisebb tüntetés volt Kolumbia fővárosában, Bogotában is, ahol főként diákok mozdultak meg. Kolumbia az amerikai elnök körútjának egy későbbi állomása. A rendőrök vízágyúkkal verték szét a tüntetőket, akik petárdákat hajigáltak rájuk.

A "birodalom" visszavág

Elemzők szerint Bush a több országot érintő körúttal azt a benyomást akarja kelteni, hogy Washington nem feledkezett meg Latin-Amerikáról, és felveszi a kesztyűt Hugo Chávezszel. Az előzetes hírek szerint azonban, míg Bush pragmatikus elképzeléseit kívánja hangsúlyozni, Chávez lesz az, aki inkább borsot akar törni - ahogy ő hívja az Egyesült Államokat - a "birodalom" orra alá.

Bush útjához igazítva Chávez ugyanis látogatást tesz pénteken Argentínában, és nagy beszéd mond egy stadionban, a Rio de la Plata partján, miközben az amerikai elnök a folyó túloldalán, az uruguayi Montevideóban tárgyal. "Repülőgépeink majdnem egymás útját keresztezik" - mondta Chávez, de tagadta, hogy akadályozni akarná Bush látogatását, írta a New York Times.

Az amerikai elnök azonban igyekezett kerülni a nyílt konfrontációt Chávezszel. Azt mondta: "sok helyen járok, ahol utcai tüntetések vannak, de én szeretem a szabadságot és azt a jogot, hogy az emberek kifejezhessék véleményüket".

Chávez régióbeli népszerűségét és befolyását részben annak köszönheti, hogy a venezuelai olajbevételekből lakásokat épített a nyomorban élő közösségeknek, javította az egészségügyi ellátást, és kedvezményes áron adott el kőolajat, támogatásért cserébe.

Bush viszont hangsúlyozta, hogy elnöksége alatt 8,5 milliárd dollárt adtak Dél-Amerikának szociális programokra. "Az iraki háború ötnapi költségvetése csupán csepp Chávez olajdollárjainak tengeréhez képest, amelyben a térség úszkál Argentínától Nicaraguáig" - írta az O Estado de Sao Paulo kommentátora.

Brazil cukornád vagy amerikai kukorica

A brazíliai tüntetők az iraki háború ellen és a bioetanolgyártásról tervezett amerikai-brazil megállapodás ellen tiltakoztak, amellyel szerintük az Egyesült Államok ellenőrzése alá akarja vonni a bioüzemanyag-piacot.

Más vélemények szerint Brazília azonban nyerhetne is a megállapodással. Elláthatná a világot olcsó etanollal, ha az Egyesült Államok eltörölné a vámokat, amelyekkel kevésbé hatékony kukorica és cukortermelőit védi - állítja az Economist.

Brazíliában tíz új autóból nyolc bioüzemanyaggal megy, és Kolumbiával együtt a világ etanolgyártásának 70 százalékát adják. A bioetanolt - amelyet cukornádból vagy kukoricából állítanak elő - az egyezmény a nemzetközi kereskedelemben megjelenő árucikké tenné, és elősegítené előállítását Közép-Amerikában és a karibi térségben.

Brazília számára fontos, hogy elnyerje Washington támogatását az ENSZ Biztonsági Tanácsának kibővítéséhez, amelyben - Dél-Amerika legnagyobb államaként - állandó helyre áhítozik. A bioetanol mellett közös érdek lehet a világkereskedelmi tárgyalások dohai fordulójának folytatása is.

Nem csak népszerűségi verseny

Az amerikai befolyás erősítése Hugo Chávezszel szemben nem csak Washington érdeke - írja az Economist. Kolumbiának szüksége van az USA támogatására az erőszakot szító drogkartellek ellen.

Mexikóban a bevándorlás kérdése lesz napirenden. A szigorúbb biztonsági intézkedések miatt az illegális bevándorlók nehezebben jutnak be az Egyesült Államokba, de az amerikai gazdaságnak - munkaerő-piaci elemzések szerint - továbbra is szüksége van rájuk. Mexikó azt várja a mostani tárgyalásoktól, hogy Washington legális megoldást javasoljon a migráció problémájára.