Kidobta az al-Dzsazírát az iráni elnök

Vágólapra másolva!
Kiküldték az al-Dzsazíra hírtelevízió arab és angol adásainak stábját Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök sajtótájékoztatójáról az Egyesült Arab Emirátusokban - jelentette az AFP francia hírügynökség. Az iráni delegáció szerint a teheráni parlament betiltotta az együttműködést az al-Dzsazírával, mert állítólag Ali al-Szisztani iraki síita vallási vezetőre nézve sértő műsort sugároztak. Nem ez az első alkalom, hogy a Washingtonban sokáig csak bin Laden tévének tartott csatornát bírálják Iránban.
Vágólapra másolva!

Kizavarták az al-Dzsazíra hírtelevízió arab és angol nyelvű adásainak stábját Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök sajtótájékoztatójáról az Egyesült Arab Emirátusokban - mondta Mohammad al-Abdallah, az al-Dzsazíra szóvivője az AFP-nek. Az indoklás szerint egy al-Dzsazíra műsort sértőnek minősített a teheráni parlament Ali al-Szisztani iraki síita vallási vezetőre nézve, és úgy döntöttek "nem működnek együtt az al-Dzsazírával".

A többségében síita Irán a múlt héten tiltotta ki parlamentjéből a katari Dohából sugárzó hírcsatorna stábját, a hétfői az első eset, hogy a tilalmat külföldön is érvényesítik. Nem ez az első alkalom viszont, hogy Irán konfliktusba kerül az al-Dzsazírával.

2005. decemberében hasonló vitába keveredtek, miután az iraki síiták tiltakoztak egy talk show vetítését követően. A műsor egyik vendége ugyanis állítólag azzal vádolta al-Szisztanit, hogy támogatja az amerikai megszállást. Ezt követően Teherán bekérette az al-Dzsazírának otthont adó Katar nagykövetét.

2005. áprilisában pedig Irán bezáratta teheráni irodájukat, mert azzal vádolták meg a hírcsatornát, hogy erőszakot szítottak az arab többségű Ahvaz városában történt zavargásokról szóló tudósításukkal. Az iráni irodát csak 14 hónappal később nyithatták meg újra. Az al-Dzsazíra most azt mondja, sajnálja Irán döntését és reméli, hogy ez nem vezet teljes tilalomhoz Iránban.

Iráni államfő egyébként most először látogatott olyan Öböl-menti arab országba, amely az Egyesült Államok szövetségese. Washington sem volt azonban túl baráti az al-Dzsazírával szemben. Korábban többször al-Kaida közelinek minősítették, amiért az al-Dzsazíra közzétette Oszama bin Laden videóüzeneteit, sőt brit sajtójelentéseik szerint George Bush amerikai elnök, állítólag még a tévétársaság dohai központjának lebombázást is fontolgatta. Később azonban Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter is interjút adott a vitatott megítélésű csatornának, amely angol adásához ismert újságírókat szerződtetett a BBC-től és a CNN-től is.