13 tüntetőt lőttek le afgán rendőrök

Vágólapra másolva!
Összecsapott a rendőrség a helyi kormányzó lemondását követelő tüntetőkkel Észak-Afganisztánban. Szemtanúk és orvosok tizenhárom halálos áldozatról számoltak be. A tartományi hatóságok szóvivője szerint a rendőrök csak a levegőbe lőttek.
Vágólapra másolva!

Legalább tizenhárom ember életét vesztette és harmincöten megsebesültek Észak-Afganisztánban, amikor a rendőrség tüzet nyitott egy helyi kormányzó elleni tüntetés résztvevőire - közölték szemtanúk és orvosok.

Az észak-afganisztáni Dzsauzdzsán tartomány székhelyén, Sibarganban több mint ezer ember követelte hétfőn a helyi kormányzó, Dzsuma Hán Hamdard tábornok lemondását. A békésen induló tüntetés zavargásba torkollott, a dühös tömeg kőzáport zúdított számos közhivatalra, és gépkocsikat gyújtott fel.

A tartományi hatóságok szóvivője megerősítette a zavargások és az áldozatok hírét, de közlése szerint a rendőrség csak a levegőbe lőtt a tüntetők szétoszlatására. Azt mondta, hogy a fegyveres tüntetők Abdul Rasid Dosztum észak-afganisztáni hadúr hívei, akik felkelést terveztek a tartományi kormány ellen és a kormány zászlaja helyett ki akarták tűzni Dosztum zászlaját, a rendőrség pedig csak "védekezett".

Az üzbég Dosztum tagja a Burnahuddin Rabbani volt afgán elnök vezette Nemzeti Front nevű koalíciónak, amely több hatalmat követel a parlamentnek, valamint azt, hogy az egyes tartományi kormányzókat válasszák, s ne Hamid Karzai államfő jelölje ki őket.