Felfedte magát az MI6 orosz ügynöke

Vágólapra másolva!
Felfedte önmagát a nyilvánosság előtt egy volt orosz titkosszolgálati ügynök, aki azt állítja, hogy több évvel ezelőtt beszervezte őt a brit MI6 brit hírszerző szolgálat.
Vágólapra másolva!

Az NTV televízióban Vjacseszlav Zsarko néven bemutatkozó férfi pénteken elmondta, hogy eleinte a londoni emigrációban élő Borisz Berezovszkij orosz milliárdos számára szerzett különböző információkat pénzért. Az üzletember meghívására 2002 nyarán ellátogatott Londonba, ahol megismerkedett Alekszandr Litvinyenkóval, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kiugrott ügynökével. Litvinyenko azt javasolta neki, hogy konzultáljon brit partnerekkel anyagi ellenszolgáltatás fejében.

Zsarko több éven keresztül havi kétezer eurórért Oroszország politikai és gazdasági helyzetéről készített elemzéseket. Elmondása szerint az internetről letöltött, mindenki számára elérhető anyagokat használt fel, azokat kiegészítette néhány saját gondolattal, s mivel korábban is ilyesmivel foglalkozott, "normális és eladható jelentéseket" írt.

Az NTV közlése szerint Zsarko kapcsolattartói közé tartozott egyebek között John Caragan, az MI6 magas rangú tisztje, aki 1990 óta diplomáciai fedés alatt dolgozik. Az oroszul jól beszélő Caragan volt 1998 októbere és 2001 novembere között a moszkvai brit követség elsőtitkára.

Az ügy 2005 januárjában fordult komolyra, amikor Finnországban két brit ügynök arra kérte, hogy szerezzen információkat az FSZB brit részlegének tevékenységéről. Zsarko addig két havonta találkozott megbízóival, általában Isztambulban, de ettől kezdve megritkultak a beszélgetések, a feladatot nem tudta teljesíteni, hiszen már régen máshol dolgozott és nem fért hozzá titkos információkhoz.

Zsarko elmondta, Litvinyenko halála után döbbent rá, hogy nem folytathatja az "üzletelést" az angolokkal. (Litvinyenko tavaly november 23-án után halt meg polónium 210-es sugárizotópos mérgezésben Londonban.) Arra a döntésre, hogy feladja magát az FSZB-nek, a Litvinyenko-ügyben Londonban fő gyanúsítottként kezelt Andrej Lugovoj orosz üzletember május végi nemzetközi sajtótájékoztató után jutott el. Lugovoj azt állítja, hogy Litvinyenko és a brit titkosszolgálatok őt is megpróbálták beszervezni.

Az FSZB már három nappal ezelőtt bejelentette, hogy feladta magát egy orosz állampolgár, azt állítva, hogy a brit titkosszolgálatok ügynöke. Nevet és részleteket akkor nem közöltek, de a sajtószolgálat pénteken megerősítette, hogy Zsarkóról van szó.

Zsarko az NTV-ben elmondta azt is, hogy Berezovszkij finanszírozta Viktor Juscsenko ukrán elnök 2004-es választási kampányát és a narancsos forradalmat. Berezovszkij, aki 22,8 millió dollárt költött Juscsenko társainak támogatására, végül hoppon maradt, az ukránok nem teljesítették neki tett ígéreteiket.