Vágólapra másolva!
Még nem volt példa akkora természeti katasztrófára, mint ami a napokban sújtja a Kanári-szigeteket. Tenerifén és Grand Canarián napok óta dúl a tűzvész, összesen 11 ezer embert kellett kitelepíteni, a lángok több ezer hektárnyi területet perzseltek fel. A tűzoltók munkáját hőség, szél és szárazság nehezíti.
Vágólapra másolva!

Eddig közel 11 ezer embernek kellett elhagynia lakhelyét a Kanári-szigetek két tagján napok óta pusztító nagy kiterjedésű tüzek miatt. Csak Gran Canaria szigetén 5200 embert kellett evakuálni. A péntek óta tomboló lángok összesen tízezer hektárnyi területet taroltak le a sziget középső, hegyes, bozótos részén. Egy másik tűz miatt, amely hétfőn keletkezett Tenerifén - a turisták által leginkább látogatott szigeten -, máris 5700 embert kellett kimenekíteni. Itt 14 ezer hektáron tombolnak a lángok. Az oltásban a fegyveres erők és a polgári védelem emberei is részt vesznek.

"Tenerife szigetén jelenleg három aktív tűzfészek van" - közölte Paulino Rivero, a Spanyolországhoz tartozó szigetcsoport tartományi kormányfője, aki szerint a helyzet "eléggé bonyolult". "A sziget hegyes-völgyes domborzata nagyon megnehezíti a tűzoltást, erre leginkább a légi eszközök lennének alkalmasak, de az erős szél és a rendkívül magas hőmérséklet miatt a helikopterek (egyelőre) nem tudnak bekapcsolódni."

Gran Canarián a tűzoltók négy fronton harcolnak a lángokkal. A komány szóvivője szerint kedden két, Fataga település közeli tűzfészekre összpontosították minden erőfeszítésüket. A rendelkezésre álló tucatnyi speciális helikopterből azonban itt is csak kettőt tudtak bevetni az erős szél miatt.

Hétfőn ötven turistát is ki kellett költöztetni szállásáról a tűz miatt. Az EFE spanyol hírügynökség szerint főleg német állampolgárokról volt szó. Roberto Moreno, a tartományi kormány szóvivője akkor azt mondta, hogy a szigeten nem volt még ekkora természeti katasztrófa, s a tűzoltók kibírhatatlan viszonyok közepette, 50 Celsius-fokos hőségben, heves széllökések közepette küzdenek a lángokkal. Vasárnap már úgy tűnt, hogy Gran Canarián sikerül megfékezni a lángokat, de éjszaka a tűz újraéledt.