Katynba látogat a lengyel elnök

Vágólapra másolva!
Hétfőn az oroszországi Katynba látogat Lech Kaczynski lengyel államfő, hogy megemlékezzen a második világháború során ott kivégzett lengyel katonákról - közölték pénteken lengyel tisztviselők. Az orosz külügyminisztérium nem tud a látogatásról.
Vágólapra másolva!

A látogatás aligha javít a lengyel-orosz kapcsolatokon, amelyek különösen mélyponton vannak a konzervatív Kaczynski 2005-ös megválasztása óta, aki sosem rejtette véka alá bizalmatlanságát Oroszországgal szemben, és aki elutasította, hogy Moszkvába látogasson.

Az államfő tanácsadója azt mondta, Kaczynski szeptember 17-én, Lengyelország akkori keleti országrésze 1939-es szovjet lerohanásának évfordulóján ellátogat a Katyn melletti erdőbe, hogy lerója kegyeletét a nyugat-oroszországi Szmolenszk körzetében lemészárolt 15 ezer lengyel katona emléke előtt.

Mintegy 22 ezer lengyel tiszt, katona és polgári személy esett a Vörös Hadsereg fogságába, amikor a Szovjetunió 1939. szeptember 17-én a Ribbentrop-Molotov paktum értelmében lerohanta Lengyelország keleti részét. A legfelsőbb szovjet vezetés parancsára 1940 áprilisában és májusában a lengyel foglyokat ítélet nélkül kivégezték elsősorban az oroszországi Szmolenszktől nyugatra fekvő Katyn erdejében, Tverben, valamint az ukrajnai Harkivban (Harkov). Az előrenyomuló németek 1943 áprilisában fedték fel a történteket, de a Szovjetunió Hitlerre hárította a felelősséget.

Mihail Gorbacsov szovjet elnök csak 1990-ben ismerte el, hogy a Szovjetunió a felelős a katyni mészárlásért.