Megalakult az EP szélsőjobboldali frakciója

Vágólapra másolva!
A minimálisan éppen szükséges húsz fővel megalakult a szélsőjobboldali nézeteket valló képviselők csoportja az Európai Parlamentben.
Vágólapra másolva!

Josep Borrell Fontelles, az EP elnöke a strasbourgi plenáris ülésen - amelyet az interneten is közvetítettek - bejelentette, hogy az Azonosság, Szuverenitás és Hagyomány névre keresztelt frakciót a Nemzeti Frontot képviselő francia Bruno Gollnisch vezeti.

A csoportba tömörült képviselők eddig függetlenként vettek részt az EP munkájában, frakcióvá alakulásukat Bulgária és Románia két héttel ezelőtti uniós csatlakozása tette lehetővé. A frakciót hét francia, öt román (Nagy-Románia Párt), három flamand (Flamand Érdek párt), két olasz (köztük Alessandra Mussolini, az egykori diktátor lánya), egy bolgár (Ataka párt), egy osztrák (Osztrák Szabadságpárt) és egy euroszkeptikus brit képviselő, Ashley Mote alkotja.

A csoport egyebek között a török csatlakozás és a népes bevándorlás elleni fellépést tűzte ki célul, emellett hangsúlyozzák a nemzeti érdekek különbözőségét, továbbá ellenzik az Európai Unió további egységesedését, a "bürokrata európai szuperállamot", illetve sürgetik a keresztény értékek és a hagyományos családmodell előtérbe állítását.

Martin Schulz, a szocialista képviselőcsoportot vezető német politikus azonnal megismételte javaslatát, hogy a frakciót rekesszék ki a frakcióknak elvileg biztosított parlamenti tisztségekből. Előzőleg a frakcióvezető megpróbálta megakadályozni a csoport létrehozását, de ellenvetéseit nem tudta elfogadtatni az elnökkel. A zöldek már korábban jelezték, hogy támogatják a baloldali kezdeményezést.

Az EP-ben 1984 és 1994 között létezett már szélsőjobboldali frakció, azonban az elmúlt két ciklusban ilyen nem tudott alakulni.