Három napja tartanak a zavargások Dániában

Vágólapra másolva!
Anarchista, punk, hippi csoportok ismét összecsaptak a rendőrséggel Koppenhágában az éjszaka. A zavargások egy foglaltház kiürítése miatt robbantak ki, de egy egész városrészre elterjedtek. Több mint hatszáz dán és külföldi aktivistát vettek őrizetbe a fővárosban összevont rendőri erők.
Vágólapra másolva!

Több mint harminc ember került rendőri őrizetbe a hippik, anarchisták és más alternatív csoportok által önkényesen "megszállt" Christiania körzet közelében. Tiltakozók kis csoportjai ugyanis szombat éjszaka kövekkel dobálták a rendőröket, szemeteskukákat gyújtottak fel, és barikádokat építettek egy fontos útvonalon. A dán média a városrészt, ahol a zavargások zajlanak, háborúsújtotta övezetnek nevezi.

A legújabb tüntetések nem voltak olyan erőszakosak és nagyszabásúak, mint az előző két éjszakán lezajlott zavargások. A koppenhágai utcai zavargások három napja alatt összesen 643 embert vettek őrizetbe. Köztük 140 külföldi is volt: svédek, norvégok, németek, amerikaiak.

A városban az elmúlt napokban óriási rendőri erőket vetettek be. A foglaltház tetejére például helikopterről eresztettek le egy antiterrorista egységet, amikor kitörtek a zavargások. Az aktivisták autókat, kukákat gyújtottak fel, eltorlaszolták az utakat, és a rendőrökre zúdított kőzápor mellett használtak Molotov-koktélokat is - a rendőrség könnygázzal válaszolt, és lezárta a környéket.

A tüntetők az ellen tiltakoznak, hogy a Norrebro negyedben a rendőrség csütörtökön kilakoltatta az autonómok, punkok, hippik és egyéb, az underground kultúrához tartozó személyek által negyedszázada jogellenesen használt négyemeletes Ifjúság Házát (Ungdomhusetet). A hatóságok ugyan felajánlottak a kilakoltattaknak egy másik házat, ám azt ők nem fogadták el. Rasmussen miniszterelnök elítélte a zavargókat.

Punkok, hippik, anarchisták

A falfirkákkal összemázolt, vörös klinkertéglával kirakott Ifjúság Háza eredetileg a dán munkásmozgalom kulturális és konferenciaközpontja volt, ám az utóbbi években a punkok, a rockerek, az anarchisták és más balos ifjúsági csoportok népszerű kulturális központjává vált. A különböző baloldali csoportok tehát 1982 óta birtokolták valamilyen formában az épületet, amely a dán határokon túl is a kapitalista elit elleni tiltakozás jelképévé vált.

A dán hatóságok már a múlt év óta tervezték az épület kiürítését, hogy egy bírósági végzés értelmében átadhassák egy keresztény gyülekezetnek, amely hat évvel ezelőtt megvásárolta, de nem tudta birtokba venni a jogellenes házfoglalók miatt.

Az utóbbi 14 évben nem volt példa ilyen méretű zavargásokra Dániában. 1993 májusában egy európai uniós népszavazás kapcsán törtek ki zavargások Koppenhágában.

MTI/[origo]