Elengedi Irán a brit túszokat

Vágólapra másolva!
Szabadon engedi Irán azt a két hete elfogott 15 brit haditengerészt, akiket az iráni vizek megsértésével vádolnak. Az iráni elnök szerint a váratlan lépés ajándék a brit nép számára.
Vágólapra másolva!

Irán szabadon bocsátja a két hete elfogott 15 tengerészgyalogost, akiket eddig azzal vádoltak, hogy megsértették az iráni határt, miközben iraki vizeken hajtottak végre küldetést. A döntést Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök jelentette be.

A tengerészgyalogosok ügye komoly diplomáciai feszültséget okozott a két ország között az elmúlt napokban. Mindkét oldalról kemény hangon bírálták a másik felet, Tony Blair brit miniszterelnök egyik nyilatkozatában óvatosan bár, de megfenyegette a teheráni vezetést.

A vita megoldása váratlan fordulatnak tekinthető, hiszen a nyilatkozatháború után kedden jelentették be, hogy tárgyalások kezdődnek az ügyben, de úgy tűnt, hogy a komoly feszültséget kiváltó ügy nem oldható meg könnyen. Eredetileg Irán ahhoz a feltételhez kötötte a tengerészgyalogosok elengedését, hogy a brit vezetés elismeri: megsértették az iráni vizeket.

A brit kormány azonban végig kitartott azon álláspontja mellett, hogy a katonákat iraki vizekről rabolták el iráni egységek. London műholdas helymeghatározó adatokkal bizonygatta igazát. Az iráni televízióban sugárzott felvételeken a fogva tartott brit katonák elismerték a határsértést, de brit illetékesek végig azt állították, hogy ezt csak nyomásgyakorlásra tehették.

Mahmúd Ahmadinezsád megerősítette a foglyok elengedésének szerdai bejelentésekor is, hogy Teherán szerint határsértés történt, ugyanakkor - mint fogalmazott - a katonák szabadon bocsátása ajándék a brit nép számára. Az iráni elnök a bejelentéssel egy időben kitüntette a briteket elfogó iráni egység tagjait.