33 halottja van az amerikai egyetemi ámokfutásnak

Vágólapra másolva!
Összesen 33 ember halt meg, 15 pedig megsebesült az amerikai Virginia állam műszaki egyetemének kollégiumában és egyik osztálytermében történt lövöldözésben. Szemtanúk szerint a kiscserkészhez hasonlóan öltözött támadó "mindenkit le akart szedni", volt, aki halottnak tettette magát, úgy úszta meg. A két incidens között két óra telt el, ezért többen felvetették, hogy a rendőrség miért nem zárta le az egyetemet időközben. Az Egyesült Államokban korábban is voltak hasonló tragikus lövöldözések - sokszor iskolákban -, de eddig ez a legsúlyosabb.
Vágólapra másolva!

A közép-európai idő szerint 11 óra körül közölt információk szerint összesen 33 ember halt meg az Egyesült Államok Virginia államának műszaki egyetemén, a kollégiumban és az egyik osztályteremben történt lövöldözésben. Az egyik áldozat maga a lövöldözést végrehajtó ámokfutó, aki 32 emberrel végzett.

A BBC 15 sérültről tud, a CNN kórházi forrásokra hivatkozva 29 sérültről számolt be. Egy helyi tévéadó viszont - az MTI tudósítása szerint - 28 sérültről adott hírt. A sérültek között vannak, akiket a támadó sebesített meg, és olyanok is, akik előle menekülve kiugrottak az épület ablakán, és ekkor sérültek meg.

A rendőrség szerint két támadás történt, reggel negyed 8-kor a campus 900 fős kollégiumában - itt két ember vesztette életét -, majd két órával később az egyik előadóteremnél folytatódott az egyetem területének túlsó végén. A CNN szerint a rendőrség egyelőre nem zárja ki, hogy két fegyveres lehetett, azt, hogy a két esemény összefügg-e, még vizsgálják. Annyit erősítettek meg, hogy az előadóteremnél lövöldöző férfi végzett magával, és személyét azonosították is, ám kilétét nem hozták nyilvánosságra.

A BBC szerint a merénylő - szemtanúk elmondása alapján egy 19 év körüli ázsiai külsejű fiatalember - az ámokfutás végén életét vesztette. Azt nem lehet egyelőre tudni, hogy a merénylő diák volt-e vagy külsős, a rendőrség nem közölte kilétét. Az áldozatok között ugyanakkor sok a diák. Az egyetemet lezárták, és kimenekítették a bennragadt diákokat.

Az első lövöldözés után a diákokat az egyetem honlapján figyelmeztették, hogy ne menjenek az ablakok közelébe, többen bezárkóztak az osztálytermekbe, szobákba, az egyetemet ugyanakkor nem zárták le, mert azt feltételezték, hogy a több épületből álló tömböt az első lövöldözés után elhagyta a gyilkos. A rendőrség információi szerint a kollégiumi lövöldözés elszigetelt esemény volt, ezért döntöttek úgy, hogy nem törlik az órákat.

George Bush amerikai elnököt "elborzasztotta" a bűntett a Fehér Ház szóvivője szerint.

"Halottnak kellett tettetnem magamat"

Szemtanúk szerint az előadóteremnél lövöldöző a támadó úgy öltözködött "mint egy kiscserkész", nagyon csendes volt, és mindenkit megpróbált lelőni, akit csak ért. "Bejött vagy öt lépésre az ajtótól, és elkezdett lőni... nagyon eltökéltnek tűnt, mindenkit le akart szedni, halottnak kellett tettetnem magamat" - mondta a CNN-nek Erin Sheenan, aki éppen németórán volt. 25 fős osztályából csak négyen maradtak életben.

Mások egy ajtó elé tolt asztallal akadályozták meg, hogy bejusson a termükbe a támadó. "Pár másodperc múlva megpróbálta kinyitni az ajtót, de az osztálytársaim erősen tartották, a földön fekve... kétszer rálőtt az ajtóra mellmagasságban, az egyik golyó a padlóba fúródott, a másik kirepült az ablakon. Ekkor újratöltött, és rálőtt az ajtóra megint - ez a golyó nem jött át -, majd továbbment a többi terem felé - idézte a BBC Nikolas Mackót, aki a matematika teremben volt.

Egy diák mobiltelefonjával készített felvételt a lövöldözésről, amit a CNN közölt. A felvételen lopakodó rendőröket lehet látni, illetve lövések dördülnek el és egy fegyver torkolattüze is felvillan időről időre.

Szürreális helyzet

Néhány diák az interneten írt az egyetemen zajló eseményekről. Egyikük azt írta a BBC-nek: "A helyzet szürreális. Nézed a tévét, figyeled az internetes oldalakat, tudod, hogy mindez a te egyetemeden történik, mégsem vagy vele teljesen tisztában, hogy mindez körülötted zajlik".

"Az egyik barátom ott volt az egyik teremben, ahol a lövöldözés történt és azt mondta, teljesen kaotikus volt a helyzet. Olyan volt, mint egy mozifilm jelenete, olyasvalami, amit nézel, de sosem gondolnád, hogy ez megtörténhet veled is vagy bárkivel, akit ismersz" - írta egy másik diák.

A hatóságok egy éven belül immár második alkalommal kényszerültek bezárni lövöldözés miatt a 26 ezer diákot oktató egyetemet. Tavaly augusztusban az egyetem közelében egy szökött fogoly elfogására indított hajtóvadászat közben egy kórházi őr és a helyettes seriff vesztette életét, s ezért a tanév első napjának órái elmaradtak.

Forrás: MTI

Az Egyesült Államokban több halálos lövöldözés is történt már oktatási épületekben, de eddig ez volt a legvéresebb ilyen eset. 1966-ban egy ámokfutó 14 diákkal végzett egy texas-i egyetemen, 1999-ben pedig két diák mészárolta le 12 társát és tanárját a Columbine középiskolában, mielőtt végeztek volna magukkal - írja BBC. Mint a CNN kiemelte, a virginiai egyeteminél véresebb lövöldözés - és nemcsak az iskolákat számítva - még nem történt az Egyesült Államokban.