Ausztriában választójogot kapnak a 16 évesek

Vágólapra másolva!
A világon először teszi lehetővé Ausztria, hogy 2010-től már 16 évesen is lehessen szavazni a parlamenti választásokon. A voksolást levélen keresztül is lehetővé teszik, és a parlament mandátuma négyről öt évre emelkedik - ez áll az osztrák kormány által egyhangúlag elfogadott választójogi reformban, amelyet várhatóan még nyár előtt jóváhagy a parlament.
Vágólapra másolva!

A világon még sehol sem lehet olyan fiatalon szavazni, mint Ausztriában, ahol a kormány választójogi reformterve szerint már a 16 évesek is teljes jogú választóként voksolhatnak majd. A korhatár leszállítása vonatkozik az ausztriai parlamenti és elnökválasztásra, az európai parlamenti választásra és a népszavazásokra egyaránt.

A kormány szerdán elfogadott reformtervéhez ugyan alkotmányt kell módosítani, de a kormányzó nagykoalíció egyetértése és a módosítás alkotmányossága miatt ennek nincs akadálya, így az új törvényt még a nyár előtt elfogadhatják - jelentette MTI.

A reform értelmében a jelenlegi négyről öt évre emelik fel a törvényhozási időszakot 2010-től, és levélben is voksolhatnak majd a polgárok, függetlenül attól, hogy Ausztriában vagy külföldön tartózkodnak-e.

A belügyminisztérium becslése szerint egy általános választáson az osztrák választók 15-20 százaléka fog élni ezzel a lehetőséggel, ami 600-800 ezer szavazót jelent. Az első ilyen voksolás előreláthatóan a 2009-es európai parlamenti választás lesz, a tartományi főpróbát pedig a 2008 tavaszán rendezendő alsó-ausztriai tartományi parlamenti választáson tartják.

(MTI)