Jövő héttől ellenőrzi a NAÜ az észak-koreai atomerőművet

Vágólapra másolva!
Jövő héten Észak-Koreába utaznak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei, hogy előkészítsék a jongbjoni atomerőmű bezárását - közölte hétfőn az ügynökség. A NAÜ bejelentésére két nappal azt követően került sor, hogy Észak-Korea meghívta az ügynökség ellenőreit.
Vágólapra másolva!

Észak-Koreába utaznak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrei a jövő hélen, hogy előkészítsék a jongbjoni atomerőmű bezárását - mondta az ügynökség szóvivője. Erről Mohammed el-Baradei, a NAÚ főigazgatója levélben értesítette Ri Dzse Szont, Észak-Korea nukleáris ügyekben illetékes főképviselőjét arról. A delegációt Olli Heinonen, a NAÜ igazgatóhelyettese fogja vezetni.

Előzőleg, szombaton Phenjan maga hívta meg a NAÜ ellenőreit Észak-Koreába, hogy tárgyaljanak az atomerőmű bezárásáról. A meghívást azután küldték el, hogy egy makaói bankban korábban zárolt észak-koreai pénzeket csaknem teljesen felszabadították.

Az Interfax orosz hírügynökség egy névtelenséget kérő, Pekingben akkreditált észak-koreai diplomatát idézve hétfőn azt írta, hogy Phenjan a tervek szerint július közepén zárja be a jongbjoni erőművet. E forrás szerint a NAÜ ellenőrei jelen lennének az erőmű lezárásának első és utolsó szakaszában is, így meggyőződhetnek arról, hogy Észak-Korea eleget tesz a február 13-án kötött megállapodásban vállalt kötelezettségének.