Kitoloncolás miatt feszült a helyzet Ecuador és Belgium között

Vágólapra másolva!
Diplomáciai incidenst okozott egy 11 éves ecuadori kislány, Angelica, illetve édesanyja tervezett belgiumi kitoloncolásának ügye: a quitói külügyminisztérium jelezte, hogy tiltakozni fog a két állampolgára elleni állítólagos erőszakos fellépés miatt, mire Karel De Gucht belga külügyminiszter kedden indulatosan azzal reagált, hogy ha ebben az ügyben még Ecuador akar panaszt tenni, akkor "feje tetejére állt a világ".
Vágólapra másolva!

Angelica és anyja négy éve él illegálisan Belgiumban. Június végén elfogták, s a kiutasításra várók fogdájába zárták őket, most hétfőn pedig a belga hatóságok megkísérelték hazatoloncolásukat - de egy brüsszeli bíróság az utolsó pillanatban elrendelte a két ecuadori szabadon engedését.

Angelica anyja hétfőn azt állította, hogy a kitoloncolás közben erőszakosan bántak vele. A tévéhíradók képsorai szerint sajtóértekezletén meg is mutatott néhány horzsolást, zöld foltot. Ecuador részben emiatt, részben az egy hónapos fogva tartás közben elszenvedett pszichológiai megpróbáltatások miatt akar tiltakozni.

A belga bevándorlási hivatal csak annyit ismert el, hogy a nőt meg kellett bilincselni, mert a repülőtérre érve - lányát karon ragadva - szökni próbált, s amikor beérték, a földre vetette magát, s az egyik őrt meg is harapta.

Karel De Gucht - emlékeztetve, hogy mégiscsak illegális bevándorlókról van szó - leszögezte: ő nem emlékszik olyan esetre, hogy Belgium valaha is nyomást gyakorolt volna bármely országra, mert az egy belgát ki akart utasítani.

Angelicának és anyjának egyetlen esélye, hogy ügyük hatalmas szimpátiát keltett a közvéleményben, a belga média kedden szinte csak velük foglalkozott, s a kormányhoz is egyre-másra érkeznek az engedékenységet sürgető felszólítások.