Szorongatják a kommunistákat Fehéroroszországban

Vágólapra másolva!
A fehérorosz legfelsőbb bíróság csütörtökön fél évre felfüggesztette az ország egyik legerősebb ellenzéki pártjának, a kommunista pártnak a működését.
Vágólapra másolva!

A sokak által Európa utolsó diktatúrájának nevezett Fehéroroszországban felfüggesztették az egyik legnagyobb ellenzéki párt működését. A kommunisták elleni bírósági döntés indoklása szerint a párt egyes helyi szervezeteinek bejegyzése nem felel meg egy nemrégiben elfogadott törvény rendelkezéseinek. A bíróság letiltotta a párt bankszámláihoz való hozzáférést is. Szergej Kaljakin, a kommunista párt vezetője "politikai jellegűnek" nevezte a bírósági döntést.

Közben Aljakszandr Lukasenko fehérorosz elnök közölte: fokozni kellene az internet ellenőrzését az országban, hogy véget vessenek a - mint fogalmazott - világhálón uralkodó "zűrzavarnak". Ennek érdekében szükségesnek nevezte egy a fehéroroszországi elektronikus médiák jogállását rendező törvény elfogadását.

"Léteznek az internetre vonatkozó nemzetközi előírások, a gyermekpornográfiára, a sértő tartalmakra, rágalmazásra vonatkozó tilalmak. Ezek a normák elfogadottak sok országban. Fel kell vérteznünk magunkat ehhez hasonló más normákkal is" - mondta az államelnök a Szovjetszkaja Belorusszija napilap újságíróival tartott találkozón. "Nem szabad megengedni, hogy ez a jelentős technikai fejlődés az információk szemeteskosarává alakuljon át" - fűzte hozzá.

Mint azt Lukasenko közölte, az internetezők száma 2003 és 2006 között megduplázódott, 1,3 millió főről 2,6 millióra nőtt Fehéroroszországban.