Musarraf felszólal a kabuli törzsi gyűlésen

Vágólapra másolva!
Pervez Musarraf pakisztáni elnök beleegyezett abba, hogy vasárnap felszólaljon az afganisztáni és pakisztáni törzsi vezetők kabuli békegyűlésén - jelentették be Iszlámábádban. A pénteki közlés szerint az államfő "elvileg" elfogadta Hamid Karzai afgán elnök meghívását, és az úgynevezett "békedzsirga" zárónapján beszédet mond a mintegy 700 résztvevő előtt.
Vágólapra másolva!

A tanácskozásról még tavaly ősszel döntött a két politikus, és megrendezését George Bush amerikai elnök jelenlétében jelentette be. A dzsirga témája az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és az azzal szövetséges afganisztáni iszlám fanatikus tálibok elleni harc összehangolása.

Az eredeti terv szerint Musarrafnak már a csütörtöki nyitónapon is fel kellett volna szólalnia, de hazai elfoglaltságára hivatkozva lemondta a részvételt, és országa képviseletében Saukat Aziz miniszterelnököt küldte el Kabulba. A kormányfő el is mondta a megnyitóbeszédet. Musarraf környezetéből kiszivárogtatott értesülések szerint azonban az elnök biztonsági aggodalmak miatt mondott le arról, hogy Kabulba utazzék.

A két ország viszonyát beárnyékolja, hogy Afganisztán bírálja Pakisztánt, mert az szerinte nem lép fel kellő eréllyel a két ország határvidékén, pakisztáni oldalon meghúzódó tálibok és az al-Kaida milicistáinak kifüstölésére, és emiatt a terroristák ezekről a hegyvidéki területekről kiindulva tudják végrehajtani rajtaütéseiket afganisztáni célpontok, sokszor civilek ellen. Iszlámábád viszont azt hiányolja, hogy a kabuli kormány nem képes megbékéltetni országa népét.

A nyitónap két vezérszónoka, Karzai és Aziz ugyan megerősítette eddigi véleményét, de azt mind a ketten egyaránt hangoztatták: a terroristák elleni küzdelemben a két ország jövőjének és sorsának alakulása egymásba fonódik.

Pénteken Karzai telefonon felhívta Musarrafot, és ismételten kérte, hogy utazzék Kabulba - közölte a pakisztáni külügyminisztérium. Az afgán elnök azzal érvelt, hogy pakisztáni kollégájának személyes megjelenése a dzsirgán bátoríthatja a terroristák elleni harc híveit.

Egy neve elhallgatását kérő pakisztáni tisztségviselő korábban közölte, hogy mintegy 70 meghívott pakisztáni nem volt hajlandó elmenni a tanácskozásra, köztük körülbelül 40 olyan, aki Észak- vagy Dél-Vazirisztánt képviselte volna, olyan tartományokat az afgán határ mentén, amelyek kicsúsznak Iszlámábád ellenőrzése alól. Van mintegy 12 olyan távol maradt képviselő is, aki egy tálibbarát párt tagja.