Rekordot akart dönteni a kalapácsos sorozatgyilkos

Vágólapra másolva!
A leghírhedtebb orosz sorozatgyilkossá akart válni az a bicevszki rémnek elkeresztelt férfi, akit 49 ember megölésével vádolnak. A 33 éves Alekszandr Picsuskin egy sakktáblán jelölte, hány gyilkosságnál tart. Áldozatait is éppen azzal csalta tőrbe, hogy egy parkban sakkozni hívta, majd egy kalapáccsal agyonverte őket. Mint mondta, muszáj volt megtennie, mert nem lehet gyilkolás nélkül élni. Egyelőre csak 14 feltételezett áldozatának a testét sikerült megtalálni.
Vágólapra másolva!

Bíróság elé áll minden idők egyik leghátborzongatóbb sorozatgyilkosa: az orosz Alekszandr Picsuskint 49 rendbeli gyilkossággal vádolják, amelyeket a rendőrség szerint 1992 és 2006 között követett el. Ezzel az egyik leghírhedtebb orosz sorozatgyilkossá vált, és három további emberölési kísérlettel is összefüggésbe hozták. A tárgyalássorozat szeptember 13-án kezdődik a Moszkvai Városi Bíróságon, ügyvédje, Pavel Ivannyikov az egyik kihallgatása után azt mondta: ügyfele felfogta, hogy a bűncselekmények többségéért felelős.

Eddig mindössze 14 feltételezett áldozatának holttestét találták meg, de az ügyészek szerint 49 gyilkosságot rá tudnak bizonyítani a férfira. A rendőrség viszont tovább nyomoz, hátha sikerül újabb bizonyítékokra bukkanniuk. A rendőrségen Picsuskin a letartóztatása után elmondta, eredetileg 64 ember megölését tervezte - éppen annyiét, ahány mező van a sakktáblán.

Nem ítélhetik halálra

A Guardian szerint minden egyes gyilkosság után egy mezőt bejelölt a sakktáblán egy kereszttel. "Arról álmodott, hogy felülmúlja Csikatilót" - mondta az egyik orosz ügyész, Juríj Szjomin. Andrej Csikatilo a legközismertebb sorozatgyilkos Oroszországban, aki 1992-ben 52 embert ölt meg, majd megette őket.

Tudósítók szerint az esküdtszék egyik legfőbb feladata eldönteni azt, a 33 éves férfi elmebeteg-e, vagy sem. Ha beszámíthatónak találják és elítélik, akkor a sorozatgyilkosra életfogytig tartó börtönbüntetés vár, ugyanis Oroszországban jelenleg moratórium van a halálbüntetések alkalmazásában - írja a BBC.

Nem lehet gyilkolás nélkül élni

A Guardian szerint a Bicevszki parkban ismerkedett össze áldozataival, az orosz média ezért nevezte el Picsuskint "bicevszki rém"-nek. A parkban időzve barátságosan sakkozni hívta őket, majd miután összebarátkoztak, itatni kezdte őket vodkával. A rendőrség szerint főként idősebb férfiakat szemelt ki, és azzal csalta őket a park egy elhagyatottabb részére, hogy ott temette el kedvenc kutyáját. Mikor már túl részegek voltak ahhoz, hogy védekezhessenek, hátulról leütötte, majd halálra verte őket egy kalapáccsal, illetve egy bunkósbottal. A kalapácsot a rendőröknek sikerült megtalálniuk egy kis tóban.

A rém vallomását tévé is közvetítette, a férfi itt mondta el, miért ölte meg ezeket az embereket. "Gyilkosságok nélkül élni éppen olyan, mintha nem ennénk" - jelentette ki. "Muszáj volt megtennem, értik? Úgy éreztem, én vagyok ezeknek az embereknek az atyja, és kinyitottam előttük egy új élet kapuját. Új életet adtam nekik" - tette hozzá.

Anyja szerint egy hintabaleset miatt lett ilyen

Picsuskint, aki Moszkva délnyugati részén egy élelmiszerboltban dolgozott, 2006 júniusában azért tartóztatták le, mert azt gyanították, ő ölhette meg kolléganőjét, akinek a testét a Bicevszki parkban találták meg. Marina Moszkaljeva kabátjában döntő fontosságú nyomokra bukkantak: egy metrójegyre és egy papírcetlire, amelyre Picsuskin telefonszáma volt felírva. A BBC szerint Picsuskin legtöbb gyilkossága egybevág azzal, hogy 2000 után emelkedett az emberölések száma, és egyre több holttestet találtak parkokban és más közterületen az orosz fővárosban.

"Át kellene adni őt az embereknek, és hagyni, hogy ők büntessék meg ahelyett, hogy a mi pénzünkön élhet tovább a börtönben" - nyilatkozta az egyik orosz tévének Tamara Klimova, akinek a férje öt évvel ezelőtt tűnt el, és valószínűleg szintén Picsuskin végzett vele. A sorozatgyilkos édesanyja szerint fia eltévelyedése akkor kezdődhetett, amikor négyéves korában beütötte a fejét egy hintába.