Irakban eltűnt fegyvereket keres a Pentagon

Vágólapra másolva!
Az Irakban eltűnt fegyverekkel kapcsolatos híreknek igyekszik utánajárni a Pentagon. Törökország korábban több alkalommal is jelezte, hogy az iraki kormányerőknek szánt fegyverek kurd szeparatisták kezébe kerültek.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot indít az amerikai védelmi minisztérium annak kiderítésére, hogy mennyiben helytállóak azok a jelentések, amelyek szerint amerikai fegyverek törökországi célpontokat támadó kurd gerillák birtokába jutottak. Geoff Morrel, a Pentagon szóvivője szerdán közölte, hogy szeptemberben vizsgálóbizottság utazik Irakba a probléma tisztázására.

Törökország többször is szemére vetette Washingtonnak, hogy nem tesz meg mindent az Irak északi részén bujkáló kurd lázadók megfékezésére. Törökország iraki nagykövete pedig azt állította júliusban, hogy kurdisztáni vezetők a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt lázadóinak kezére juttatják a helyi iraki fegyveres erőknek szánt amerikai fegyvereket.

Az amerikai hadsereg ezzel párhuzamosan két vizsgálatot is indított az iraki és kuvaiti szolgáltatásokra az utóbbi négy évben megkötött szerződések ügyében. Húsz civilt, és katonát különböző vádakkal, köztük kenőpénz elfogadásával gyanúsítottak meg. Több mint 18 ezer szerződésről van szó, 3 milliárd dollár értékben.