Kivégezték a szeretőjét felrobbantó képviselőt

Vágólapra másolva!
Halálos ítéletet hajtottak végre szerdán Kínában egy képviselőn, aki meggyilkolta a szeretőjét. A korrupciós ügyekből meggazdagodott politikus éveken át pénzelte a nála harminc évvel fiatalabb nőt. A Times Online beszámolója szerint végül azért akart megszabadulni tőle, mert terhessé vált számára, hogy szeretője még több pénzt és házasságot szeretett volna.
Vágólapra másolva!

Emberölés miatt kivégeztek Kínában egy 61 éves politikust szerdán - számolt be róla a Times Online. Duan Yihe, a kommunista párt Politikai Bizottsága Állandó Bizottságának volt a tagja Shandong tartomány székhelyén, Jinanban.

A férfi a szeretőjét gyilkolta meg. Megkérte rendőr unokaöccsét, Csen Zit, hogy segítségen neki megrendezni egy autóbalesetet. Csen egy autójavító szerviz vezetőjének közreműködésével robbanószert helyezett el a nő, Liu Hajping kocsijában. Az autót távirányítással robbantották fel, amikor a nő éppen egy forgalmas úton vezetett Jinanban július 9-én. A robbanás olyan erős volt, hogy a Honda széthasadt, az áldozat alsó teste teljesen megsemmisült, törzse 30 méterrel arrébb landolt. Két arrajáró is megsérült.

A robbantások annyira ritkák Kínában, hogy a közbiztonsági minisztérium különleges nyomozócsapatot küldött Jinanba. Megtalálták Duan számát a nő mobiljában, így vezettek el hozzá a szálak.

A politikus 1994-ben ismerte meg a nála harminc évvel fiatalabb Liut, aki pincérnőként dolgozott egy kormányzati szállodában. A nő 2000-ben lett a szeretője. Duan bőven ellátta pénzzel, két autót és négy lakást vett neki. A politikus Liut és két nővérét is jól fizető álláshoz juttatta az együtt töltött évek során. A jótevőnek viszont lassan kezdett elege lenni abból, hogy a nő még több pénzt és házasságot követelt. Megpróbált szakítani vele.

A szóbeszéd szerint a nő ezután megpróbálta zsarolni. Liunak bizonyítéka volt arra, hogy a férfinak illegális bevételei vannak. Az ítélet szerint valóban így volt: Duan kenőpénzekeket fogadott el 1,69 millió jen értékben, és további 1,3 millió értékű vagyontárggyal nem tudott elszámolni. Ez sokkal nagyobb összeg, mint amit a legális bevételeiből összegyűjthetett volna. Duan utólag azt mondta a rendőrségnek, hogy nem megölni akarta a nőt, hanem megrendezni egy olyan balesetet, amelyben Liu elvesztette volna a gondolkodási képességét. Szerdán a gyilkosságban való bűnrészességért az unoköccsöt is kivégezték.

Az utóbbi években sorozatosak voltak Kínában a korrupciós és házasságtörési botrányok. A múlt héten a pénzügyminisztert, Csin Zsen-csing fokozták le, miután megtudták, hogy szeretőt tartott. A Times Online szerint az elmúlt években a korrupciós ügyekkel lebukott, magas beosztású hivatalnokok 90 százalékáról derült ki ilyen magánéleti titok.

A shanghai-i kommunista párt vezérét tavaly rúgták ki, mert kormányzati pénzeket tett zsebre. A kínai haditengerészet altengernagya halálos ítéletet kapott nyolc millió fontnyi kenőpénz elfogadásáért. Az állami tulajdonú kínai bank hongkongi ágának vezetőjét szintén halálra ítélték 2005-ben, amiért elsikkasztott egymillió fontot. Fudzsian tartomány párttitkára volt a leghírhedtebb korrupciós ügy főszereplője. Őt is halálra ítélték, miután lelepleződött, hogy mind a 22 szeretőjét meghívta az éves bankettekre.