Magyar exminiszter felett dúl a román belviszály

Vágólapra másolva!
Az igazságügyi miniszter és a korrupcióellenes ügyészség nyílt háborújának tulajdonítják azt a román korrupciós ügyet, amelyben az egykori távközlési miniszter, a magyar Nagy Zsolt is a vádlottak közé kerülhet. A hatóságok egy postai beruházás miatt szeretnének vádat emelni, miközben a meggyanúsított politikusok az eljárás politikai indíttatását feszegetik. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke szerint az ő lejáratásuk is célja a huzavonának.
Vágólapra másolva!

"Nem ismerem az ügyészség indokait, de beszéltem Nagy Zsolttal, és hitelt adok neki: nincs semmi alapja az ellene felhozott vádaknak" - közölte az [origo]-val Markó Béla, az RMDSZ elnöke az egykori romániai magyar miniszter ellen indított újabb hatósági eljárás kapcsán. A Tudor Chiuariu igazságügyi miniszter és Nagy Zsolt volt távközlési tárcavezető ellen nyomozó román korrupcióellenes ügyészség (DNA) kedden fordult Traian Basescu államfőhöz, hogy hagyja jóvá az ügyben a bűnvádi eljárás beindítását.

Az A hét című romániai magyar lap úgy tudja, hogy a politikusokat egy áprilisi kormányrendelet miatt vették elő korrupció gyanújával. A rendelet, amelyet mindkét miniszter aláírt, a Román Posta és egy magáncég közötti szerződést tartalmazott egy Bukarest belvárosában történő beruházásról.

A korrupcióellenes ügyészség honlapjának megfogalmazása szerint a politikusokat korrupcióval közvetlenül összefüggő hivatali visszaéléssel gyanúsítják. Ez már a második eset, amelyben Nagy Zsoltot visszaéléssel hozzák összefüggésbe a román hatóságok: tavasszal kémkedés és hivatali információk jogosulatlan kiadása miatt indult ellene büntetőeljárás, ami miatt miniszteri posztját is elvesztette.

Markó Béla szerint a korrupcióellenes ügyészség eljárása nyilvánvalóan politikai célzatú, és többek között az RMDSZ lejáratására szolgál. A romániai magyar pártot többször is támadták az utóbbi években, miután néhány kérdésben szembe került koalíciós partnereivel a kormányban - emlékeztetett a pártelnök. "Nem állítjuk, hogy a kormánypártoknak van köze hozzá, de sok országban használja a politika az igazságszolgáltatás indokolatlan eljárásait mások lejáratására" - fogalmazott.

A konkrét ügyről szólva Markó elmondta, hogy az igazságügy-miniszter és a korrupcióellenes ügyészség között "hónapok óta nyílt háború folyik". A nemrég kinevezett Tudor Chiuariu ugyanis Markó szerint kezdettől fogva kritizálta a korrupcióellenes ügyészség általa lassúnak tartott munkáját, és "rendet próbált rákényszeríteni" a szervezetre. Két ügyészt néhány napja lemondásra szólított fel, és erre lehetett válasz a korrupciós vád - vélekedett. "Ebbe keverik bele Nagy Zsoltot is, bár itt nem ő a fő cél" - tette hozzá. Nagy - akit többszöri próbálkozásra sem tudtunk elérni - egy korábbi nyilatkozatában azt mondta, hogy az ügyben az ő helyzete a legrosszabb, mert ő "középen áll az igazságügyi miniszter és a DNA között".

Zsarolás és politikai érdek

Tudor Chiuariu igazságügyi miniszter egyébként szerdán újabb vádakkal reagált a DNA vádjaira. Állítása szerint a korrupcióellenes ügyészség Traian Basescu elnök alárendeltjeként tevékenykedik, az általa gyűjtött adatokkal pedig politikusokat és üzletembereket zsarol meg. A miniszter ezen állításait a HotNews.ro román hírügynökség szerint - törvénysértő módon - titkos akták adataival támasztotta alá újságírók előtt, példaként Dan Voiculescu, a Konzervatív Párt és Markó Béla, az RMDSZ elnökének esetét is megemlítve.

Markó ezt kommentálva az [origo]-nak elmondta, hogy a DNA valóban előzetes vizsgálatot indított ellene, ami azt jelenti, hogy folyamatosan szemmel tartják, noha semmilyen konklúzióra vagy vádemelési javaslatra nem jutottak. "Engem nem zsarolt meg senki, de az világos, hogy az ilyen előzetes vizsgálatok lehetővé teszik a politikusok megfélemlítését" - fogalmazott a pártelnök, aki szerint mindez jellemző a jelenlegi romániai közállapotokra. "Nagyon kell vigyázni , mert politikusoknál könnyen a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozását jelentheti mindez" - tette hozzá.