Koalíciós válság fenyeget Németországban

Vágólapra másolva!
Koalíciós válsággal fenyeget Németországban az eltérített repülőgépek tervezett lelövése és a terror elleni biztonsági intézkedések miatt kibontakozott vita - jelentette az MTI. Értesüléseik szerint a nagykoalíciót alkotó konzervatív uniópártok, illetve a szociáldemokraták viszonya a kabinet hivatalba lépése óta eltelt két évben még soha nem volt olyan feszült, mint most.
Vágólapra másolva!

Koalíciós válsággal fenyeget a terror elleni intézkedésekről szóló vita Németországban - állítja az MTI. A minden korábbinál élesebb vitát a kormány két konzervatív minisztere, Wolfgang Schauble belügyminiszter és Franz Josef Jung védelmi miniszter robbantotta ki egyaránt múlt vasárnapi nyilatkozatával.

Atomtámadással fenyegetett

Schauble azt hangoztatta, hogy Németországnak terroristák esetleges atomtámadásával is kell számolnia, míg Jung kijelentette: rendkívüli helyzetben a szükséges törvényi rendelkezések hiánya ellenére is utasítást adna egy támadás céljából terroristák által eltérített utasszállító repülőgép lelövésére.

Mindkét nyilatkozat óriási vihart kavart, s a belügy- és a védelmi miniszter által mondottak miatt a koalíciós partner szociáldemokraták még az ellenzéki pártoknál is erőteljesebben tiltakoztak. Schaublét pánikkeltéssel, Jungot pedig az alkotmány, illetve a jogállami keretek megsértésének szándékával vádolták. Ennek keretében a hangnem is annyira eldurvult, hogy a szociáldemokrata bírálatok nyomán csütörtök este tiltakozásának jeléül kivonult az ülésről.

Mérséklik magukat

Volker Kauder, az uniópártok frakcióvezetője, amire már rég nem volt példa a Bundestagban. Ronald Pofalla, a CDU főtitkára pedig egy pénteki nyilatkozatban azt hangsúlyozta, hogy a tárgyszerű megoldások érdekében tárgyszerű hangnemre van szükség. A kialakult helyzet nyomán késő este rendkívüli találkozóra került sor Angela Merkel kancellár, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és Kurt Beck, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke között.

Mindketten egyaránt mérsékletre szólítottak fel. Beck egy pénteki interjúban reményét fejezte ki, hogy az álláspontok mégiscsak közeledhetnek egymáshoz. Értesülések szerint megállapodtak abban, hogy a két párt legfelső vezetése az elkövetkező napokban válságtanácskozáson igyekszik tisztázni a nézeteltéréseket.