Sólyom szerint megalázó a szlovák döntés

Vágólapra másolva!
Rendkívül megalázó és súlyos aktusnak nevezte Sólyom László köztársasági elnök Révkomáromban azt, hogy a szlovák parlament a közelmúltban megerősítette a Benes-dekrétumokat. Sólyom erről a Selye János Egyetemen beszélt, és azt mondta, nem fog szó nélkül elmenni a kérdés mellett. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy kifejezetten jó viszonyt szeretne a szomszédos országokkal.
Vágólapra másolva!

Rendkívül megalázó és súlyos aktusnak, károsnak és érthetetlennek nevezte Sólyom László köztársasági elnök a szlovák parlament néhány héttel ezelőtti döntését, amellyel megerősítette a Benes-dekrétumokat - jelentette az [origo] tudósítója Révkomáromból. A Benes-dekrétumok törvényesítették a szlovákiai magyarok jogfosztását a II. világháború után. A törvényhozás ugyanakkor egyúttal elítélte a kollektív bűnösséget.

Sólyom ezt egy kérdésre válaszolva mondta a Selye János Egyetem zsúfolásig megtelt előadótermében, több száz diák előtt tartott előadását követően. Sólyom szerint a szlovák parlament döntésével - amely szerinte csak a bizalmatlanság légkörét erősíti - feszültté vált a két ország viszonya.

"Nem fogok mellette szó nélkül elmenni" - tette hozzá a szlovák határozatról. Ugyanakkor hangsúlyozta, szeretné, hogy Magyarország kifejezetten jó viszonyban legyen a szomszédos országokkal, és ezen akar munkálkodni. Sólyom kedden felesége kíséretében egy civil szervezet meghívására utazott a szlovákiai Révkomáromba.

Tárgyalt Csáky Pállal, a Magyar Koalíció Pártjának elnökével. Csáky elmondta, hogy szerinte most a szlovák képviselőknél van a labda a Benes-dekrétumok ügyében. Beszéltek a Selye János Egyetem - a szlovákiai magyarok önálló felsőoktatási intézménye - finanszírozási gondjairól és a Pátria Rádió - a Szlovák Rádió magyar adása - tervezett megszüntetéséről is.