Rémálomnak nevezte Irakot a volt főparancsnok

Vágólapra másolva!
Kétségbeesett kísérletnek tartja az iraki csapaterősítést a koalíciós erők volt főparancsnoka, aki szerint a folyamatos hibák miatt mára rémálommá vált az amerikai megszállás. Sanchez tábornok ugyanakkor azt mondta, nincs más lehetőség, mint folytatni az erőfeszítéseket.
Vágólapra másolva!

"Vég nélküli rémálomnak" tartja az Egyesült Államok iraki szerepvállalását Ricardo Sanchez nyugalmazott altábornagy, a koalíciós haderő egykori parancsnoka. Sanchez pénteken kijelentette: Szaddám Huszein hatalmának megdöntése után egy sor politikai és katonai tévedés vezetett a mai felkeléshez.

A tábornok, aki 2003 júniusától egy éven át irányította az arab országba vezényelt csapatokat, a virginiai Arlingtonban újságíróknak azt mondta, a George Bush elnök által idén meghirdetett "hullámverés" hadművelet - amelynek során 30 ezer fővel növelték meg a csapatok létszámát - "kétségbeesett kísérlet" az elmúlt évek hibás politikájának helyrehozására.

Sanchez szerint hiba volt feloszlatni a Huszein-korszak hadseregét, mellőzni a törzsi vezetőkkel való kapcsolatok megerősítését és késlekedni a polgári kormány létrehozásával. "Amerika kétségkívül egy vég nélküli rémálmot él át" - fogalmazott a tábornok, aki nem nevezett meg felelősöket, de nyilvánvalóan a Fehér Ház politikáját és a Pentagont hibáztatta, amiért nem tudott szembeszállni a téves lépésekkel.

Sanchez nem csak a múltban lát hibákat, a jelenlegi amerikai stratégiáról is borúlátó a véleménye: szerinte a szélsőséges erők visszaszorítását célzó műveletek eredményei nem lehetnek tartósak, ugyanakkor a teljes csapatkivonás sem megoldás. "Az amerikai hadsereg egy kormányozhatatlan helyzet kellős közepén van (...) csak egy lehetőség van, folytatni az erőfeszítéseket Irakban" - összegezte véleményét a nyugalmazott altábornagy.