Perelnek pénzükért a német ifjúbalosok

Vágólapra másolva!
A bíróságon jutna hozzá az állami támogatáshoz a politkai karanténba zárt német Baloldal ifjúsági szervezete. Mivel nem veszik fel őket a politikai ifjúsági szervezeteket tömörítő tanácsba, nem jutnak hozzá az állami apanázshoz sem. Amikor pedig közvetlenül fordultak a minisztériumhoz, azt a választ kapták, hogy működésük alkotmányossági aggályokat vet fel, ezért az állam nem finanszírozza őket.
Vágólapra másolva!

Bepereli a német szövetségi államot a Baloldal (Die Linke) ifjúsági szervezete, a Linksjugend, mert eddig még egyetlen cent támogatást sem kapott. A parlamenti pártok ifjúsági szervezeteinek összesen évi 800 ezer euró (körülbelül 200 millió forint) apanázs jár, csak éppen az ifjú balosok nem kapnak belőle semmit. "Évek óta diszkriminálnak minket" - mondta dühösen a Süddeutsche Zeitungnak Barbara Paech, a Linksjugend szóvivője, aki szerint eddig már több százezer eurótól esett el a szervezetük.

Az ifjú balosok úgy érzik, baloldali populista anyapártjuk miatt büntetik őket. A Die Linke ugyanis a hajdani NDK-s állampárt utódjából, a Demokratikus Szocializmus Pártja (PDS), és a Szociáldemokrata Pártból (SPD) Oskar Lafontaine vezetésével kilépett elégedetlenek szövetségeként született. A párt hiába került be (főleg keleti voksokkal) a Bundestagba, a többi politikai erő szalonképtelennek tartja őket, és a berlini városháza kivételével (ahol SPD-vel együtt kormányoznak) nem állnak velük szóba.

A Linksjugend álláspontja szerint (elődszervezetükkel együtt) már hét éve jogosultak lennének állami támogatásra, méghozzá körülbelül évi 100 ezer euróra, mint a Baloldalhoz hasonló erejű Zöldek (Die Grüne) és Szabaddemokraták (FDP) ifjúsági szervezetei, a Zöld Fiatalok és az Ifjúliberálisok. A két nagyobbik párt, a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták (CDU-CSU) ifjúsági szervezetei évi 300 ezer euró körüli összeget kapnak.

A támogatást a Politikai Ifjúsági Szervezetek Köre (RpJ) elnevezésű szervezet osztja el, amelybe a Linksjugend 2001 óta háromszor is kérte a felvételét, hiába. Thomas Dautzenberg, a Fiatal Unió (a kereszténydemokraták ifjúsági szervezete) gazdasági vezetője a Süddeutsche Zeitungnak azt mondta, az elutasításnak formai okai vannak. Az unió és az Ifjúliberálisok azzal érvelnek, hogy a Baloldalnak egyes tartományokban több ifjúsági szervezete is van. A Zöld Fiatalok egyik képviselője azonban úgy véli, valójában politikai blokádról van szó.

Miután legutóbb, 2006-ban is elutasították az Ifjúbaloldal felvételét az RpJ-be, a szervezet közvetlenül a Szövetségi Családügyi Minisztériumhoz fordult, hogy az fizessen nekik 64 049 eurót és 66 centet, mert az ő számításaik szerint ennyi támogatás jár nekik. Választ négy hónap múlva kaptak: nem kaphatnak állami támogatást, mivel céljaik nem egyeztethetők össze az alaptörvénnyel, és a tárca nem segíthet "agitációs célú intézkedéseket és projekteket".

A minisztérium legfőbb érve az, hogy az Ifjúbaloldal évek óta a Szövetségi Alkotmányvédő Hivatal megfigyelése alatt áll. Az alkotmányvédők azt nehezményezik, hogy az ifjúsági szervezet tagjai rendszeresen részt vesznek globalizáció-kritikus és antikapitalista megmozdulásokon, például a G8 csúcstalálkozó elleni tüntetésen. A Linksjugend ügyvédje szerint mindez üres érvelés, és megindítja a pert, amelynek végén, reményei szerint kamatostul behajtja a szervezet járandóságát.