Bush: A PKK az Egyesült Államok ellensége

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök a török kormányfőnek hétfőn Washingtonban kijelentette: a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) az Egyesült Államok ellensége, és a Fehér Ház megosztja hírszerzési értesüléseit Ankarával a lázadó csoport támadásainak elhárítására.
Vágólapra másolva!

"A PKK terrorista szervezet; Törökország, Irak és az Egyesült Államok ellensége" - jelentette ki Bush az ovális irodában Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnöknek. Az Egyesült Államok első számú vezetője azt is közölte: az amerikai és török katonai vezetők a jövőben rendszeresebb kapcsolatban lesznek egymással, hogy kicseréljék a gerillaharcosok mozgására vonatkozó információkat.

Erdogan a találkozón világossá tette: Ankara konkrét lépést vár Washingtontól az iraki területről Törökországba támadást intéző kurd felkelők akcióinak visszaszorítására. Bush a találkozó után újságíróknak úgy fogalmazott: "Közöltem a kormányfővel, hogy szorosan együttműködünk ennek a problémának a kezelése érdekében."

A Pentagon a múlt héten bejelentette, hogy hírszerzési adatokat adnak át Ankarának az Irakban bujkáló kurd felkelőkről, a török-iraki határ mentén kiépített állásaikról.

Washington korábban visszafogottságra intette Törökországot, amely 100 ezer katonát vezényelt az iraki határ közelébe, miután a PKK lázadói támadásokat hajtottak végre török egységek ellen a szomszédos országból. Törökország, amelynek a NATO-tagállamok közül a második legnagyobb hadserege van, előzőleg azzal fenyegetett, hogy nagy arányú megtorló akciót hajt végre Észak-Irakban a PKK állásai ellen, amennyiben az Egyesült Államok és az iraki biztonsági erők nem csapnak le a szakadárok bázisaira.

Kurd gerillák Irakból indított rajtaütéseikben több mint 40 török katonát öltek meg októberben.