Kurdok és törökök estek egymásnak Bécsben

Vágólapra másolva!
Öten megsebesültek, amikor vasárnap késő este tömegverekedés tört ki törökök és kurdok között Bécsben. Az incidensnek köze lehetett az iraki határvonalon zajló villongásokhoz.
Vágólapra másolva!

A vasárnap esti csetepatéban mintegy 70-80 ember vett részt. Öten sebesültek meg, közülük kettőt megkéseltek, az ő állapotuk súlyos. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi váltotta ki pontosan az utcai összecsapást, de a Bécsben élő kurd és török közösség között napok óta pattanásig feszült a légkör amiatt, hogy a török hadsereg nagyszámú erőket vont össze az iraki határnak azon a részén, ahol meglehetősen aktív a kurd felkelők tevékenysége. Ausztriában 200 ezer főnyi török közösség él. A németországi és a franciaországi török kolónia után ez a harmadik legnépesebb Európában.

A törökök egyre nagyobb katonai erőt vontak össze a térségben és azzal fenyegetőznek, hogy szárazföldi hadműveleteket indítanak Észak-Irak kurdok lakta területein, hogy megfékezzék az ott - szerintük - szabadon tevékenykedő Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), amely a kurd függetlenségért harcol. Ankarára azonban nagy nemzetközi nyomás nehezedik, hogy egy esetleges katonai beavatkozással ne súlyosbítsa az iraki válságot.