Az iskolaigazgatóra vadászott a finn lövöldöző

Vágólapra másolva!
Gyásznapot tartanak csütörtökön Finnországban az előző napi iskolai lövöldözésre emlékezve, amelyben összesen kilencen haltak meg. A vérengzés elkövetője egy 18 éves végzős diák volt, akit diáktársai többször bántottak. A gyilkos elsődleges célpontja az iskola igazgatónője volt, vele végzett először.
Vágólapra másolva!

Nemzeti gyásznapot tartanak csütörtökön Finnországban az előző napi iskolai lövöldözésre emlékezve. A szerdai vérengzésben nyolcan meghaltak, az ámokfutó főbe lőtte magát, és a kórházban belehalt sérüléseibe.

Az épületeken országszerte félárbocra eresztették a nemzeti zászlót. Délelőtt 10 órakor egyperces csenddel adóztak az áldozatok emlékének, és gyertyákat gyújtottak a tuusulai Jokela középiskola udvarán. A tizenéves ámokfutó ebben az intézményben követte el a mészárlást. Hasonló megemlékezéseket tartottak a tanintézetek és a közintézmények többségében is.

A rendőrség közben megerősítette, hogy az elkövető a 18 éves Pekka-Eric Auvinen, a gimnázium végzős diákja volt. Az iskolában kiközösítették, diáktársai nemegyszer bántották, csúfolták. A mészárláshoz 22-es kaliberű pisztolyt használt, fegyvertartási engedélyét október 19-én kapta meg egy lövészklub tagjaként. Korábban nem került összetűzésbe a rendőrökkel - közölték a nyomozók.

Osztálytársai szerint szokványos fiatal benyomását keltette, de később kiderült, antidepresszánsokat szed pszichés problémái kezelésére. Tanárai arról számoltak be, hogy átlag feletti intelligenciával rendelkezett; fogékony volt a radikális eszmékre, vonzódott a forradalmi, szélsőséges mozgalmakhoz, a történelemből különösen a háborúk érdekelték.

Feltehetően ezek alakították ki szélsőséges látásmódját, amelyeknek blogjában is hangot adott. "Nincs értelme harcolni az emberi fajért, vagy kísérletet tenni megmentésére, csak megölni érdemes" - írta a YouTube fájlmegosztó portálon, ahova több videofelvételt is elhelyezett az utóbbi hónapokban. A tragédia előestéjén felhelyezett felvételen bejelentette, hogy mészárlást fog végrehajtani "az emberi faj szégyenei" ellen.

Az első nyomok arra utalnak, hogy a gyilkosnak egyetlen célpontja volt, az iskola igazgatónője, akivel szinte azonnal végzett, míg másik hét áldozatát - hat diákot és az iskolaorvos asszisztensnőjét - vaktában lőtte le. Szemtanúk elmondása szerint a lövöldözés közben a "forradalom" szót kiabálta.

Matti Vanhanen finn miniszterelnök szerdán este a kormány nevében részvétét nyilvánította az áldozatok családjainak. A tragédia után a kabinet valószínűleg szigorítani fog az enyhe fegyvertartási szabályokon.