Feloszlatják a pakisztáni parlamentet

Vágólapra másolva!
Feloszlatják a pakisztáni parlamentet helyi idő szerint csütörtök éjfélkor, amint lejár a mandátuma. A választásokat a pakisztáni elnök, Pervez Musarraf január legelejére ígéri, miközben az országban bevezetett, a szélsőségesek fenygetésével indokolt rendkívüli állapot várhatóan továbbra is fennmarad. Szerdán két pakisztáni ellenzéki párt összefogásról állapodott meg. Pakisztánban csütörtöktül újra lehet CNN-t és BBC-t nézni.
Vágólapra másolva!

Feloszlatják csütörtökön, helyi idő szerint éjfélkor a pakisztáni parlamentet - amelynek ekkor jár le a mandátuma -, és másnaptól ideiglenes kormány irányítja az ország ügyeit. Az átmeneti időszak a törvényhozási választásokig tart majd, amelyeket Pervez Musarraf elnök ígérete szerint január 9. előtt megtartanak. A kormány szóvivője szerint az ideiglenes kormányfőt még csütörtökön meg fogják nevezni, és kormánya pénteken teszi le a hivatali esküt. A folyamat a rendkívüli állapot rendelkezései közepette zajlik.

Musarraf a közelmúltban azt nyilatkozta a Le Monde-nak adott interjújában: "a rendkívüli állapot bevezetésére azért volt szükség, hogy nyugodt körülmények között lehessen megtartani a pakisztáni parlamenti választásokat". "Egy olyan környezetben, amelyre a terrorizmus és öngyilkos merényletek a jellemzők, szükség van a rendkívüli állapotra a nyugodt, szabad és tisztességes választások megtartása érdekében" - mondta Musarraf, akire a nemzetközi közösség nyomást gyakorol, hogy elérje a november 3-án bevezetett rendkívüli állapot feloldását.

Pakisztán komoly belpolitikai válságba sodródott, miután az elnök rendkívüli állapotot vezetett be november elején. Ellenzéke szerint mindössze azért, mert nem képes megválni hatalmától. Maga Musarraf a fokozott szélsőséges veszélyt nevezte meg az intézkedés okaként, ám fő célpontja a hatalmát több szinten is támadó igazságszolgáltatás volt. A legfelsőbb bíróságtól például olyan ítéletre számíthatott, amely megkérdőjelezte őszi elnökké választásának jogosságát, mivel előtte nem mondott le hadseregfőparancsnoki posztjáról. Nem véletlen, hogy a legfőbb bírót is eltávolította.

Szerdán két pakisztáni ellenzéki párt összefogásról állapodott meg. Navaz Sarif és Benazir Bhutto volt pakisztáni kormányfők megegyeztek: egyesítik erejüket Pervez Musarraf államfővel szemben. A két ellenzéki vezető, Bhutto és a szaúdi száműzetésben élő Sarif telefonon beszélt egymással. A közles szerint mindketten készen állnak arra, hogy félretegyék nézeteltéréseiket, és közösen kényszerítsék távozásra Musarraf tábornokot. A Bhutto vezette Pakisztáni Néppárt (PPP) egyelőre nem erősítette meg az egykori riválisok közötti megállapodás tényét.

Csütörtöktől ismét sugározhatja műsorait Pakisztánban néhány helyi magántelevízió és külföldi csatorna, köztük az amerikai CNN és a brit BBC. November 3-án, a rendkívüli állapot bevezetésével szakították meg valamennyi pakisztáni magántelevízió kábelen közvetített műsorát, és csak egy-két csatorna tudta műholdról folytatni a sugárzást. A legnagyobb nézettségű Geo és az ARYone csatornának azonban a hatóságok továbbra sem engedélyezik a műsorszórást.