Holokauszttagadók okoztak botrányt Oxfordban

Vágólapra másolva!
Csaknem két évszázados fennállásának egyik legnagyobb botrányát élte át hétfő este az Oxford Union, a világ egyik legpatinásabb független tanácskozó és vitafóruma, amelynek vezetése a legnagyobb brit szélsőjobboldali erő vezetőjét, Nick Griffint és a holokauszttagadó nézeteiről ismert David Irving, brit történészt hívta meg vitarendezvényére.
Vágólapra másolva!

Az Oxford Union, az oxfordi egyetemhez kötődő, politikai vitafórumairól világhírű, 1823-ban alapított szervezet e két személyiséget hívta meg hétfő esti rendezvényére, amelynek fő témaköre a szólásszabadság volt.

Az esemény helyi idő szerint este 10 órakor kezdődött volna, ám az Oxford központjában lévő épület bejáratát több száz, hangosan tiltakozó, "Szégyelljétek magatokat" kiáltásokat skandáló tüntető állta el, és az előadóterembe is több tucatnyian bejutottak.

Griffint és Irvinget az épület két különálló termében őrizték órákon át, mire késő éjjel a vitaest megkezdődhetett.

Meghívásuk miatt hétfőn lemondott az Oxford Unionban viselt tagságáról az ellenzéki brit Konzervatív Párt egyik alsóházi képviselője, Julian Lewis, aki lemondó levelében "gazember párosnak" nevezte Griffint és Irvinget.

David Irvinget, aki többször megfordult Magyarországon is - legutóbbi idén tavasszal -, hazájában a holokauszttagadó irodalom első számú brit képviselőjének tartják. A brit történészt egy évekkel korábbi, holokauszttagadó ausztriai előadása miatt egy osztrák bíróság tavaly háromévi börtönre ítélte, majd az év végén feltételesen szabadlábra helyezték és kiutasították Ausztriából.

Tavaly Griffin ellen is bírósági eljárás folyt hazájában, egy dokumentumfilm nyomán. A filmet a BBC egyik riportere készítette titokban, fél évre beférkőzve a BNP soraiba. A felvételeken egyebek mellett hallható volt, amint Griffin - akinek cambridge-i jogászdiplomája van - egy gyűlésen "ócska, gonosz vallásnak" minősítette az iszlámot, amelyet szavai szerint "elmebetegek terjesztenek országról országra már 1300 éve . nemi erőszak útján gyarapítva a hívek számát".

A BBC-műsor után rendőrségi vizsgálat indult annak megállapítására, hogy az elhangzottak kimerítik-e a faji erőszakra uszítás tényállását. Ezért a bűncselekményét Nagy-Britanniában hét év szabadságvesztés róható ki. A rendőrségi eljárás után Griffin ellen vádat emeltek, ám a BNP vezetőjét tavaly jogerősen felmentette az eljáró leedsi koronabíróság.