Eljárást kér Magyarország ellen egy olasz EP-képviselő

Vágólapra másolva!
Európai uniós szabálysértési eljárást sürgetett Magyarország ellen szerdán Antonio Tajani olasz jobboldali európai parlamenti képviselő az uniós vidékfejlesztési politika keretében a helyi közösségek támogatására szolgáló program, a LEADER végrehajtásához létrejövő, úgynevezett akciócsoportok magyarországi megalakulásával kapcsolatos lehetséges problémák miatt.
Vágólapra másolva!

Az EP Brüsszelben folyó plenáris ülésén, napirenden kívül felszólalva a volt kormányfő, jelenleg ellenzéki vezető Silvio Berlusconi Forza Italia pártjához tartozó képviselő kijelentette: a csoportok megalakításánál Magyarországon "úgy tűnik, ... egy politikai pártot előnyben részesítettek, mégpedig a kormánypártot".

Tajani a témában közleményt is kiadott, amely szerint "magyarországi korrupciós ügyek kérdésében szólalt fel..., a demokrácia alapvető szabályainak tiszteletben tartásáért emelte fel szavát a magyar LEADER akciócsoportok jogsértő megalakulása kapcsán".

"A magyar LEADER csoportok nyilvánvalóan antidemokratikus létrejötte és a forgatókönyvek feltűnő egybeesése országszerte egy, a magyar kormány által központilag összehangolt terv létezésére enged következtetni, amelynek célja az, hogy az Európai Unió kohéziós alapjából a magyarországi régiók részére juttatott pénzek fölött továbbra is kontrollt gyakoroljon, és azt saját pártpolitikai céljaira használja fel" - áll a néppárti frakcióhoz (ide tartozik a Fidesz-MPSZ, a KDNP és az MDF is) tartozó Tajani közleményében.

Néhány héttel ezelőtt az EP-be látogató fideszes polgármesterek is arról beszéltek egy sajtótájékoztatón, hogy jogsértően alakult meg számos LEADER csoport Magyarországon. De Blasio Antonio (Fidesz-MPSZ) és Surján László (KDNP) EP-képviselők akkor jelezték, hogy az önkormányzati vezetők közlései alapján közösen már megkeresték a Európai Bizottságot és a csalásellenes EU-hivatalt (OLAF) az ügyben.