Tüdőgyulladás viszi el a legtöbb gyereket

Vágólapra másolva!
Számos eredmény felsorolása mellett az Unicef legújabb jelentése szerint még bőven van mit tenni annak érdekében, hogy a gyermekhalandóság tovább csökkenjen. Legfőképp az anyai halandóság, a HIV-vírus terjedésének megakadályozása és a tüdőgyulladás elleni küzdelem szerepel a céljaik között. Utóbbi betegségbe halnak meg ugyanis a legtöbben az öt éven aluli korosztályból.
Vágólapra másolva!

1960 óta 60 százalékkal csökkent a gyermekhalandóság, jelenleg 9,7 millió gyermek hal meg évente - áll az Unicef jelentésében. Ann M Veneman, az Unicef ügyvezető igazgatója a BBC-nek példaként említette a teendők sorában a kanyaró és a malária elleni küzdelmet, a szoptatás népszerűsítését és a gyerekek A-vitaminnal való ellátását.

A legsürgősebb tennivalók közé sorolta a jelentés az anyai halandóság csökkentését, a HIV-vírus terjedésének megakadályozását és a tüdőgyulladás gyógyítását, ugyanis az összes betegség közül tüdőgyulladásban hal meg a legtöbb gyerek. Emellett az oktatásban való részvétel, a nemi egyenlőség és a gyermekvédelem területén kell előrelépni a jelentés szerint.

143 millió öt éven aluli gyermek még mindig alultáplált, a veszélyeztetett gyerekek fele Dél-Afrikában él. Több mint 500 ezer nő hal meg terhesen vagy gyermekszülés közben, többségük szintén Afrikában.

Az eddig elért eredmények közé sorolták például, hogy 1990 és 2004 között 1,2 milliárd emberhez sikerült eljuttatni az ivóvizet.

Az Unicef számos országban kampányol az anyatejes táplálás mellett. 1996 és 2004 között, a jelentés szerint komoly eredményt sikerült elérni e téren, pldául 7 dél-afrikai országban 20 százalékkal nőtt a szoptatott gyerekek száma. Az Unicef becslései szerint az anyatejes táplálással 13 százalékkal csökkenthető lenne az öt éven aluliak halálozási aránya a fejlődő országokban.

Sok gyerek életét mentheti meg az is, hogy egyre több fejlődő országban használnak növényi rovarölőszereket, valamint szúnyoghálókat, így csökken a malária veszélye. Szignifikánsan nőtt a jelentés szerint az AIDS-betegeknek szükséges gyógyszerek elterjedtsége is.