Humanitárius katasztrófától tartanak Gázában

Vágólapra másolva!
Kritikus helyzetbe kerülhet az egészségügyi ellátás Gázában, miután Izrael beszüntette az üzemanyag szállítását, és lezárta a határokat. A térségben - amelyet a Hamász ellenőriz - tavaly június óta többször alakult már ki katasztrófahelyzet. A zsidó állam ugyanis minden alkalommal szankciókkal kíván véget vetni a szélsőségesek Izrael ellen irányuló akcióinak.
Vágólapra másolva!

Humnitárius katasztrófa küszöbén áll a Gázai övezet, miután Izrael pénteken leállította a térségbe induló üzemanyag-szállítmányokat - írja a BBC. Az egyetlen működő erőműben vasárnap este leállt az áramtermelés, és közel 1,5 millió palesztin maradt elektromosság nélkül.

A több százezer otthon mellett ez a területen működő gyárakat, a vízellátást és a kórházakat is érinti. Az ENSZ egyik munkatársa, John Ging szerint a fűtetlen kórházakban szinte minden tartalék elfogyott, és csak a legszükségesebb műtéteket végzik el. A gépek és műszerek viszont csak addig működhetnek aggregátorról, amíg akad némi üzemanyag. Egy gázai egészségügyi hivatalnok szerint kétségbeejtő a helyzet: "A kórházaknak dönteniük kell, hogy a koraszülöttek vagy a sürgős műtétek élvezzenek elsőbbséget. Ez egyszerűen tarthatatlan!" A határzár ellenére állítólag hetven súlyos ellátásra szoruló palesztint engedtek át Izraelbe, hogy ellássák őket - írja a The Times.

A Hamászt büntetik

A szankciókkal Izrael csak a Hamász ellenőrzése alatt álló területeket bünteti. A zsidó állam szerint ugyanis a Hamász folyamatos terrorcselekményeivel megzavarja a közel-keleti békefolyamatot. Tel-Aviv külön sérelmezi azt, hogy az iszlám szélsőségesek még mindig nem hajlandók elismerni Izrael állam létét.

Az izraeli-palesztin konfliktus két éve éleződött ki ismét, amikor a Hamász politikai szárnya nyerte meg a parlamenti választásokat. Az új kormányt Izrael mellett a vesztes, Nyugat-barát Fatah sem ismerte el. Mahmúd Abbász palesztin elnök pedig tavaly júniusban feloszlatta a Hamász-kormányt, amely átvette az irányítást a Gázai övezetben. A palesztin állam így két részre szakadt: a Hamász vezette Gázára és a Fatah ellenőrzése alatt álló Ciszjordániára.

A Hamász, amelyet a nagyhatalmak és az EU is terrorszervezetként tart számon, nem fogadta el Abbász elnök döntését, Iszmáil Hanija pedig továbbra is saját magát tekinti palesztin miniszterelnöknek. A két kormány nem tárgyal egymással.

A Hamász nem áll le

Mahmúd Abbász palesztin elnök mindeközben tárgyalásokat kezdeményezett az Arab Liga külügyminisztereivel, hogy megoldást találjanak a válság kezelésére. A politikus kész arra - ha Izrael nem hajlandó feloldani az embergót -, hogy nyomást gyakoroljon az ENSZ Biztonsági Tanácsára is. A Hamász szóvivője ugyanakkor elmondta, a megszorítások ellenére sem hagynak fel a támadásokkal - írja a BBC.