Adócsalással vádolják Szeva bácsit

Vágólapra másolva!
Az orosz hatóságok adóscsalással vádolják Szeva bácsit - hivatalos nevén Szergej Mogiljevics-Snajder - és üzlettársát, Vlagyimir Nyekraszovot. A két férfit még a múlt héten tartoztatták le. Nyekraszov ügyvédje szerint a vádak abszurdak, és tagadja, hogy a két férfi közeli jó baratságban állt.
Vágólapra másolva!

Az orosz hatóságok szerdán ismertették a vádakat Szemjon Mogiljeviccsel - hivatalos nevén Szergej Snajder - és a vele együtt múlt héten őrizetbe vett Vlagyimir Nyekraszovval. Mindkettejüket a Nyekraszov tulajdonában lévő Arbat-Presztizs üzletlánc által elkövetett adócsalással vádolják.

Alekszandr Dobrovinszkij, Nyekraszov ügyvédje az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy a vádat abszurdnak tekintik. Szerintük az iratokat csak azért állították össze, hogy betartsák azt a törvényt - amely arra kötelezi a hatóságokat -, hogy a vádakat az őrizetbe vételtől számított tíz napon belül ismertetni kell a vádlottal.

Mogiljevics korábban elmondta, hogy baráti kapcsolat fűzi Nyekraszovhoz. A feltételezések szerint azonban az üzletlánc tulajdonosa maga Mogiljevics. Nyekraszov ügyvédje azonban kitart amellett, hogy védence egyik jogásza - és egyben Mogiljevics volt felesége -, Olga Snajder útján ismerte Mogiljevics-Snajdert.

Olga Snajderről továbbra sem tudni, hogy hol van, noha a hétvégén hivatalosan közölték, hogy őt is őrizetbe vették. Lakásán házkutatást tartottak. Mogiljevicset - aki a 90-es években Magyarországon élt, ahol állandó tartózkodási engedéllyel igen, de állampolgársággal nem rendelkezett - számos ország titkosszolgálata mellett 1993 óta az FBI is körözte gazdasági bűncselekmények miatt. A nemzetközi körözések ellenére azonban évek óta békésen élt Oroszországban.

A közvetítőktől szabadulnának

Az orosz sajtó szerint őrizetbe vételét - a többek között az Ukrajnának Oroszország által eladott türkmenisztáni földgáz ügyében közreműködőként szereplő - RoszUkrEnergo svájci székhelyű céggel hozzák összefüggésbe, illetve azzal, hogy az új ukrán kormány szabadulni akar a korábbi közvetítőktől.

Az őrizetbe vétel állítólag része annak az orosz belpolitikai harcnak, amelyben a liberálisok és a szilovikok - a fegyveres testületek és titkosszolgálatok képviselői - küzdenek a Putyin elnök lemondását követő hatalmi űr betöltéséért. Emellett szólhat, hogy Mogiljevicset és Nyekraszovot az Oroszországi Föderáció Központi Körzetének belügyi igazgatósága vette őrizetbe, amelynek semmi köze sincs a szervezett bűnözéshez, sem az adóügyekhez.