Nem beszámítható a bécsi kannibál

Vágólapra másolva!
Beszámíthatatlannak találták azt a 19 éves német férfit, aki nyáron megölte, majd felboncolta lakótársát egy hajléktalanszálláson. Így börtön helyett határozatlan időre pszichiátriai intézetbe kerül. A kannibálként emlegetett hajléktalan ügyvédje arra hivatkozott, hogy védence nem akarta megenni áldozatát, pusztán kíváncsi volt arra, mi van belül.
Vágólapra másolva!

Beszámíthatatlannak találta az elmeorvosi szakértői jelentés azt a tizenkilenc éves német fiatalembert, aki augusztusban egy bécsi hajléktalanszálláson megölte lakótársát, majd a holttestét felboncolta. A pszichiátriai vizsgálat kedden közzétett eredménye szerint a férfi mind szellemileg, mind lelkileg zavarodott, betegségének következtében nem volt képes felfogni tettének helytelen voltát. Az ügyészség a szakértői jelentés fényében eláll a bírósági tárgyalástól, és azt javasolja az esküdtszéknek, hogy meghatározatlan időre utalják be a férfit egy pszichiátriai intézménybe.

A nyomozás során kiderült, hogy a férfi egy tízkilós súlyzóval agyonverte áldozatát, rugóskéssel felvágta a mellkasát és a hasát, majd később kizsigerelte a holttestet. A helyszínen agy- és egyéb testdarabokat találtak egy tányéron, a hajléktalan szája körül pedig vérfoltok voltak. Fennállt a gyanúja, hogy esetleg evett is a belső szervekből, ám az orvosszakértői vizsgálat erre nézve nem talált bizonyítékot.

Az eset Rudolfsheim kerületben, egy hajléktalanmenhelyként szolgáló háromszobás lakásban történt, ahol az áldozat, egy 49 éves osztrák állampolgárságú férfi és a gyanúsított lakott. A holttestet a takarítónő találta meg. Letartóztatásakor a német hajléktalan csupán annyit mondott, hogy társával két napon keresztül veszekedtek. Később ügyvédje közölte, hogy védence nem akarta megenni az áldozatát, "csak arra volt kíváncsi, hogy mi van belül", tehát a klinikai érdeklődés vezérelte. Már az első elmeorvosi vélemények is arról szóltak, hogy az illető kórosan abnormális, és tettét minden bizonnyal pszichotikus reakció vagy szadista hajlam idézhette elő. A fiatalember hosszú idő óta skizofréniában szenved, és többször állt már kórházi kezelés alatt.