Törzsi háborúvá fajulhatnak a kenyai zavargások

Vágólapra másolva!
Már legkevesebb 250 halottja van a kenyai zavargásoknak, amelyek az ellenzék szerint elcsalt csütörtöki választás után törtek ki. A britek és az amerikaiak közösen szólítottak fel az erőszak befejezésére, miközben elemzők attól tartanak, hogy törzsi konfliktussá fajulnak az atrocitások.
Vágólapra másolva!

Több tízezren menekültek el otthonukból Kenyában az utóbbi napok zavargásai miatt. Legkevesebb 250-en vesztették életüket, közülük harmincan akkor haltak meg, amikor rájuk gyújtottak egy templomot, ahol meghúzták magukat. Sokan azért menekülnek, mert félnek az újabb támadásoktól, valamint a fosztogatóktól - írja a BBC.

A zavargások azután törtek ki, hogy a hivatalban lévő elnököt, Mwai Kibakit hirdették ki győztesnek a csütörtöki államfőválasztáson. Az ellenzéki jelölt, Raila Odinga hívei azonban állítják, hogy Kibaki csalással nyert.

A két oldal most egymást okolja a zavargásokért. A kormány egyik szóvivője azt mondta a BBC-nek, hogy Odinga támogatói etnikai tisztogatást végeznek szervezett módon. Az ellenzéki vezető viszont egy interjúban azzal vágott vissza, hogy szerinte Kibaki kormánya közvetlenül bűnös népirtásban.

Bár a választási kampány inkább gazdasági és politikai ügyekről szólt, mint törzsi vitákról, tudósítók szerint most fennáll a veszélye, hogy az erőszakos zavargások etnikai színezetet kapnak.

Erősödik a külföldi nyomás

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia közös nyilatkozatban követelte, a "politikai erőszak" beszüntetését. David Miliband brit és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter a Londonban kiadott felhívásban tényszerűen megemlíti, hogy "független jelentések szerint súlyos szabálytalanságok történtek" a választások utáni szavazatszámlálás során.

A két külügyminiszter ugyanakkor közölte, hogy elsődleges feladatnak tekinti a kompromisszum kimunkálását Mwai Kibaki elnök és az ellenzék jelöltje, Raila Odinga között. Miliband és Rice azt követelte a kenyai politikai vezetőktől, hogy szólítsák fel híveiket az erőszakos cselekmények beszüntetésére.Várhatóan az Afrikai Unió elnöke is Kenyába érkezik, hogy segítsen a válság megoldásában.

A nairobi magyar konzulátus kedden azt közölte, tudomása szerint valamennyi Kenyában lévő magyar állampolgár jól van. Az Indiai-óceán partján, ahol a turisták tartózkodnak, teljes a nyugalom és a biztonság. A Külügyminisztérium ugyanakkor figyelmeztette a Kenyába készülőket, hogy alaposan fontolják meg, elutaznak-e.