Lemondott a nemi erőszakkal vádolt grönlandi házelnök

Vágólapra másolva!
Nagyméretű férfinadrágban, a bugyija nélkül távozott egy nő a grönlandi parlamenti elnök lakásából. Jonathan Motzfeldet nemi erőszakkal vádolják, ezért a legismertebb helyi poltikusnak számító férfi - aki tagadja a vádat - lemondott posztjáról.
Vágólapra másolva!

Lemondott Grönlandon a helyi parlament elnöke. Jonathan Motzfeldet azzal vádolták meg, hogy nemi erőszakot kísérelt meg hivatalának egyik női alkalmazottja ellen - közölték szerdán Nuukban, a sziget székhelyén.

A 69 esztendős lelkész, a Dániához tartozó terület legismertebb személyisége egy közleményben azzal a "zavarral" indokolta döntését, amelyet "egy alkalmazott vádjairól szóló sajtócikkek keltettek". Ez "árnyékot vet a parlament jó hírére a lakosság körében és Grönlandéra külföldön, így kénytelen vagyok lemondani" - írta a parlamenti elnök.

Az alkalmazott, akinek kilétét nem fedték fel, hétfőn állt elő az üggyel egy közleményben, azt állítva, hogy kis híján nemi erőszak áldozata lett tavaly Motzfeld házában. "Amikor felkerestem, hogy dossziékról beszéljünk, kijött utánam a mosdóba, és akaratom ellenére tapogatni kezdett" - mondta a nő, hozzátéve, hogy nem tudott kiszabadulni a férfi szorításából.

"Nem emlékszem tisztán, mi történt azután, csak arra, hogy néhány óra múlva egy taxiban találtam magam zavarodottan, egy engem elkísérő funkcionáriussal, aki erőszakosan fogdosni próbált" - toldotta meg.

Hazaérkezve a nő azt vette észre, hogy nagyméretű férfinadrág van rajta, és nincs meg a bugyija. Tavaly augusztusban panaszt tett a rendőrségen, de a rendőrök úgy vélekedtek, hogy a "tapizást" nem lehet erőszaknak tekinteni. E határozat ellen a dán királyi ügyészséghez fellebbezett.

Motzfeld, akit az 1979-ben elnyert grönlandi belső autonómia "atyjának" tekintenek, azt mondja, a lelkiismerete nyugodt. "Semmilyen módon nem zaklattam ezt az alkalmazottat, és minden jogi eszközzel igyekszem tisztázni magam a vádak alól" - közölte.