Házasodhatnak a melegek Kaliforniában

Vágólapra másolva!
Alkotmányellenesnek minősítette csütörtökön a kaliforniai legfelsőbb bíróság azt a korábbi törvényt, amely tiltotta az azonos neműek házasságát. Az indoklás szerint a gyermeknevelés és az utódokért való felelősségvállalás nem függ az egyének nemétől, így a családalapítás ugyanúgy megilleti az azonos nemű, mint a különböző nemű párokat.
Vágólapra másolva!

Harminc nap múlva, 4 évnyi pereskedés után semmisítik meg az azonos neműek házasságát tiltó törvényt Kaliforniában. A döntés meglepte a jogászokat, mivel a legfelsőbb bíróság tagjai alapvetően konzervatívok. Az ítélet kihidetését számos meleg pár ünnepelte a legfelsőbb bíróság épülete előtt - írta a CNN.

"Ez a döntés rengeteg kaliforniai család számára jelent örömet, mivel ennek hatására megnőhet az azonos nemű párok elfogadottsága" - közölte Shannon Minter, a leszbikusok jogaiért küzdő egyik szervezet ügyvédje.

Miközben az azonos neműek jogaiért küzdő szervezetek sorra örömüket fejezték ki, az azonos neműek házasságát ellenző csoportok közölték: a legrosszabb döntés született. "Az úgynevezett azonos neműek házassága csak egy színlelt házasság. Házasság csak férfi és nő közt köttethet, mivel a gyerekeknek is az a legjobb, ha anya és apa neveli fel" - közölte Matt Barber, az Amerikai Nőkért nevű szervezet vezetője.

A bírók 4:3 arányban szavazták meg a tilalom feloldását. A tiltó törvény 1977 óta volt érvényben, a kaliforniaiak 2000-ben szavaztak arról, hogy maradjon is így. A kaliforniai törvényhozás azóta kétszer is elfogadott azonos neműek házasságát engedélyező törvényt, de Arnold Schwarzenegger kormányzó ezt mindkétszer megvétózta. Először 2004-ben engedélyezték átmenetileg az azonos neműek házasságát, akkor egy 80 és egy 83 éves nő, akik 50 éve éltek együtt, lehettek az elsők, akik kimondhatták az igent. Nem sokkal később azonban valamennyi meleg házasságot érvénytelenítettek.

Massachusetts 2004-ben engedélyezte az azonos neműek házasságát, Kalifornia a második amerikai állam, ahol erre lehetőség nyílik. Négy államban - Vermontban, New Hampshire-ben, Connecticutban és New Jersey-ben - ugyanakkor az azonos neműek civil élettársi viszonya engedélyezett, és ez gyakorlatilag hasonló jogokat biztosít, mint amelyeket a heteroszexuális házasságokban élveznek a házastársak.