Lábbilincset rakatna a menedékkérőkre Jörg Haider

Vágólapra másolva!
Jörg Haider osztrák politikus, a Szövetség Ausztria Jövőjéért kancellárjelöltje egy interjúban arról beszélt: Ausztria biztonsága érdekében elektronikus lábbilincset kellene tenni minden menedékkérőre. Az idegenellenességéről ismert Haider korábban már olyan javaslatot is tett, hogy tiltsák be a fejkendő viselését a muzulmán nőknek.
Vágólapra másolva!

Elektronikus lábbilincset rakatna Jörg Haider karintiai elöljáró az összes külföldi menedékkérőre. Az idegen- és bevándorlás-ellenességéről ismert osztrák jobboldali politikus, aki a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) régi-új elnökeként a múlt héten tért vissza az országos politikába, egy interjúban kijelentette: nem hiszi, hogy javaslatával megsértené az emberjogi konvenció előírásait. "Senkinek sem lesz ellenvetése, elvégre a bilincs nem fáj, ezzel szemben biztonsági garanciát jelent az osztrákok számára" - mondta a Profil hírmagazinnak.

A szeptember végi parlamenti választáson a BZÖ kancellárjelöltjeként induló politikus korábban még csak arról beszélt, hogy a bűncselekmények elkövetésével gyanúsított menedékkérőket kellene felszerelni elektronikus béklyóval. "El tudom azonban képzelni, hogy mindnyájukra felrakjuk" - tette hozzá most a Profilban.

Haider, aki korábban törvénnyel tiltotta meg mecsetek építését Karintiában, tavasszal kijelentette, hogy nem volna szabad megengedni a vallásosságra utaló fejkendő viselését a muzulmán nőknek. "Nem tűrhetjük tovább, hogy radikális iszlamisták megcsúfolják jogállamunkat, fittyet hányjanak értékeinkre és kultúránkra" - érvelt akkor.

Májusban Haider az olasz-osztrák határ fokozott ellenőrzését követelte annak megakadályozására, hogy "cigány népvándorlás" induljon meg Ausztria irányába. Azzal fenyegetőzött, hogy ha a szövetségi belügyminiszter nem intézkedik tüstént, akkor úgy fog eljárni az "Olaszországból illegálisan beáramló cigányokkal szemben, mint azokkal az erőszakos csecsenekkel szemben", akiket az ő utasítására toloncoltak ki Karintiából. Az említett csecseneket - akik között békés, letelepedési engedélyre váró emberek is voltak - egy alsó-ausztriai menekülttáborban voltak kénytelenek elhelyezni a szövetségi hatóságok.