Obama hétvége előtt kiválasztja jobbkezét

Vágólapra másolva!
Akár már csütörtökön bejelentheti Barack Obama demokrata elnökjelölt, hogy kit állítana maga mellé alelnöknek - írja a BBC. A lehetséges jelöltek között van Virginia kormányzója, valamint Joe Biden delaware-i  és Evan Bayh indianai szenátor.
Vágólapra másolva!

Barack Obama demokrata elnökjelölt várhatóan már a hétvége előtt megnevezi alelnökét - írja a BBC. Obama még azelőtt be akarja jelenteni a nevet, hogy elkezdődne hétfőn a demokraták jelölőgyűlése Denverben.

A lehetséges jelöltek között tartják számon a delaware-i szenátort, Joe Bident, Virginia kormányzóját, Tim Kaine-t és az indianai szenátor, Evan Bayh-t. Biden korábban próbálkozott az elnökjelöltség megszerzésével, ő vezeti jelenleg a szenátus külügyi bizottságát. Biden munkásosztálybeli, katolikus hátterével segíthetene Obamának szavazatokat szerezni Pennsylvaniában és Ohióban. Kaine volt az első fontos politikai szereplő Illinoison, Obama otthonán kívül, aki támogatta őt. Kaine Virginiában állíthat Obama mellé szavazókat. Bayh szenátor korábban Obama riválisát, Hillary Clintont támogatta, az ő jelölése a párt egyesítése érdekében lehetne hasznos.

A BBC tudósítója szerint Obama akár már csütörtökön előállhat a leendő alelnökjelölt nevével. Obama abban bízhat, hogy a bejelentés után újra előnyre tehet szert John McCain republikánus jelölttel szemben, aki a legutóbbi közvélemény-kutatás szerint most öt ponttal vezet előtte.

McCain szintén alelnökjelöltje nevének bejelentésére készül. A bejelentés augusztus 29-re várható - írja a BBC -, egy nappal azután, hogy befejeződik a demokraták gyűlése. A lehetséges repukblikánus alelnökjelöltek között van McCain egykori riválisa, Mitt Romney, Minnesota kormányzója, Tim Pawlenty, a volt ohiói képviselő Rob Portman, valamint Tom Ridge volt belbiztonsági miniszter.