Az USA kiutasítja Venezuela washingtoni nagykövetét

Vágólapra másolva!
Kiutasítják Venezuela washingtoni nagykövetét. A lépés válasz arra, hogy Venezuela távozásra szólította fel az Egyesült Államok caracasi külképviseletének a vezetőjét.
Vágólapra másolva!

A venezuelai elnök csütörtökön jelentette be, hogy Patrick Duddy amerikai nagykövetnek három napon belül távoznia kell állomáshelyéről. Hugo Chávez - az Egyesült Államok politikájának kérlelhetetlen bírálója - ezzel szolidaritást kíván vállalni a szintén baloldali Evo Morales bolíviai elnökkel, aki szerdán utasította ki a La Paz-i amerikai nagykövetet. Az Egyesült Államok válaszul Bolívia washingtoni nagykövetét utasította ki.

A diplomáciai adok-kapokban Honduras - az Egyesült Államok egykor hű szövetségese - Bolívia oldalára állt. Baloldali elnöke, Manuel Zelaya pénteken értésére adta Washington új képviselőjének, hogy nem veszi át nagyköveti megbízólevelét. "A kormány ideiglenesen felfüggesztette az új nagykövet fogadását" - közölte egy kormányzati forrás.

Az amerikai pénzügyi tárca szankciókat hozott két magas rangú venezuelai titkosszolgálati illetékes és egy volt kormánytag ellen. A vádak szerint Hugo Armando Carvajal, a venezuelai hadsereg hírszerzésének főnöke és Henry de Jesús Rangel, a venezuelai belső elhárítás vezetője, valamint Ramón Rodríguez, aki néhány napja még a dél-amerikai ország belügy- és igazságügy-minisztere volt, támogatta a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők szélsőbaloldali gerillamozgalmat kábítószer-csempészési tevékenységében. Rodríguez régi harcostársa és bizalmi embere Chávez elnöknek.

Zárolták a három venezuelai Egyesült Államokban lévő javait. Egyben megtiltották az amerikaiaknak, hogy bármilyen kereskedelmi ügyletet vagy tranzakciót végezzenek a szóban forgó személyek számláival. Az intézkedés megszegőire akár 30 évi szabadságvesztést is kiszabhatnak.