Többpártrendszert ígér az új türkmén alkotmány

Vágólapra másolva!
Új alkotmányt fogadott el a türkmén Népi Tanács. Az alaptörvény engedélyezi a pártokat, a piacgazdaságot, tiltja a kínzást és az embereken végzett kísérleteket, de kibővíti az eddig is szinte teljhatalommal uralkodó államfő jogköreit.
Vágólapra másolva!

Új alkotmányt fogadtak el Türkmenisztánban. Az új alaptörvény engedélyezi a többpártrendszert és a piacgazdaságot, és garantálja a magántulajdont. A dokumentumot a parlament fölött álló 2500 tagú Népi Tanács fogadta el kézfeltartással, egyhangúlag. A lépéssel a Népi Tanács is feloszlik, utódja egy a jelenleginél kétszer nagyobb parlament lesz, melynek tagjait az év végére kitűzött választáson szavazzák meg.

Az energiahordozókban gazdag egykori szovjet tagköztársaság erősebb kapcsolatokat akar kiépíteni a nyugati országokkal, és nyitni befektetőik felé.

Türkmenisztánban eddig csak egy párt - a szovjet korszak kommunista pártjának utódja - működhetett az egész életére elnöknek megválasztott, két éve elhunyt Szaparmurat Nyijazov felügyelete alatt. A személyi kultuszt építő Nyijazov alatt az ország szinte teljesen elszigetelődött. Utódja, Gurbanguly Berdimukhammedov több, ezt a kultuszt felszámoló reformot is bevezetett. Berdimukhammedov közölte, a régi alkotmány elavult, és már nem volt megfelelő Türkmenisztán fejlődéséhez.

Az új alkotmány bővíti az elnöki jogkört is a tekintélyelvű irányítás alatt álló közép-ázsiai országban. Berdimukhammedov ezentúl maga nevezheti ki a tartományi kormányzókat és városi elöljárókat. A választási bizottság tagjairól is ő dönt majd. Az új parlamentnek ugyanakkor joga lesz az alkotmány módosítására, sőt az államfő felülbírálására is. Az új alkotmány most először betiltja a kínzást, és az embereken végzett orvosi kísérleteket.

A száműzött ellenzékiek felületesnek vélik a változást, szerintük az államfő ezután is szabadon kormányozhat rendeleteivel.