A korrupciós pertől is védi Berlusconit a mentelmi jog

Vágólapra másolva!
Felfüggesztették a Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök ellen korrupció gyanújával folytatott eljárást egy milánói bíróságon. Az eljárást azért nem lehetett folytatni, mert a kormányfő mentelmi joga egy nyáron elfogadott szabály értelmében már a korrupciós ügyekre is kiterjed. A bíróság szerint a jelenlegi helyzet alkotmányellenes lehet.
Vágólapra másolva!

Mentelmi joga miatt milánói bírók korrupciós pert voltak kénytelenek szombaton felfüggeszteni Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök esetében. A római parlamentben júliusban elfogadott szabály értelmében az állam négy legfőbb közjogi méltósága - köztük a kormányfő - ellen ilyen kérdésekben nem lehet bírósági eljárást folytatni addig, amíg magas pozíciójukat betöltik.

A milánói bírák szerint kétséges, hogy a parlamenti határozat összeegyeztethető az alkotmánnyal, s az alkotmánybírósághoz kívánnak fordulni. Berlusconit és korábbi brit ügyvédjét, David Millst igazságügyi hatóságok befolyásolásával vádolják.

A Mills elleni per folytatódik. Ellene konkrétan az a vád, hogy korábbi perekben hamisan vallott, így igyekezvén segíteni Berlusconin. Az esetek még a kilencvenes évekre nyúlnak vissza.