Ártatlannak vallotta magát Hágában a volt jugoszláv vezérkari főnök

Vágólapra másolva!
A háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolt volt jugoszláv vezérkari főnök, Momcilo Perisic ártatlannak vallotta magát a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt. Az ügyészek szerint Perisic is felelős a srebrenicai vérengzésért, Szarajevó ostromáért és a Zágráb elleni rakétatámadásokért.
Vágólapra másolva!

Ártatlannak vallotta magát Momcilo Perisic volt jugoszláv vezérkari főnök pénteken a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt. A nyugalmazott tábornokot háborús és emberiesség elleni bűnök miatt vonják felelősségre az ENSZ délszláv háborús bűnök ügyében eljáró törvényszékén. A boszniai és horvátországi szerb erők által, polgári személyek ellen elkövetett kegyetlenkedésekért és gyilkosságokért kell felelnie. Összesen tizenhárom vádpontban vizsgálják a bűnösségét, népirtás nincs köztük. Akár életfogytiglani szabadságvesztésre is ítélhetik, ha bűnösnek találják.

Perisic fenntartotta korábbi vallomását, miszerint ártatlan a terhére rótt háborús bűnökben, beleértve a srebrenicai mészárlást és Szarajevó ostromát is. A nyugalmazott tábornak ugyanakkor azt mondta: sajnálja a balkáni háborúban elkövetett szörnyűségeket és az áldozatokat miatt.

"Mélységesen sajnálom, hogy a Jugoszláv Szövetségi Köztársaságban voltak olyanok, akik bűncselekményeknek estek áldozatul. Minden elvesztett élet pótolhatatlan veszteség, de egy bűncselekmény miatt elvesztett élet még inkább az" - mondta Perisic a törvényszék előtt, perének második napján. A tárgyalás csütörtökön kezdődött a vádirat ismertetésével.

Perisic szerint olyan bűnökért vonják őt felelősségre, amelyeket mások követtek el. Emlékeztetett rá, hogy 2005 márciusában önként adta fel magát a törvényszéknek, "még mielőtt vádiratát nyilvánosságra hozták volna".

Az ügyészek szerint a volt vezérkari főnök és a mögötte álló rezsim fegyverekkel és tisztekkel látta el és fizette a boszniai és horvátországi szerb erőket. Azért is felelőssé teszik Perisicet, hogy nem büntette meg a bűnöket elkövető beosztottjait - köztük Mladicot sem. Ilyen értelemben tekintik bűnösnek a nyolcezer halottal járó, 1995-ös srebrenicai vérengzésért, Szarajevó ostromáért és a Zágráb elleni rakétatámadásokért.