Időpontot egyeztet a magyar és a szlovák államfő

Vágólapra másolva!
Sólyom László nem a legmegfelelőbb időpontot választotta az informális magyar-szlovák államfői találkozóra, de a szlovák köztársasági elnök ennek ellenére megpróbál eleget tenni a meghívásnak. Erről maga Ivan Gasparovic beszélt a SITA szlovák hírügynökségnek Trencsénteplicben (Trencianske Teplice).
Vágólapra másolva!

A magyar köztársasági elnök november 29-re javasolt informális találkozót szlovák kollégájának, hogy a korábban kialakult gyakorlatnak megfelelően nyilvánosság előtti párbeszédet folytatva tekintsék át a szlovák-magyar kapcsolatok szélesebb összefüggéseit és a két ország viszonyát terhelő problémák okait.

"Ez az időpont nem egészen megfelelő, de megpróbálok eleget tenni neki" - mondta a hírügynökségnek pénteken este Gasparovic.

Marek Trubac elnöki szóvivő szerint november 29. azért nem a legjobb, mert Michaelle Jean, Kanada főkormányzója a szlovákiai látogatása előtt Magyarország vendége lesz. Gasparovicnak jobban megfelelne, ha a Sólyom által javasolt államfői megbeszélésre néhány nappal később, december 5-én kerülne sor. Ezen a napon a Békés megyei Tótkomlóson, a magyarországi szlovákok egyik központjában tartanak egy nagyobb rendezvényt, amelyre mindkét köztársasági elnöknek meghívása van. Trubac szerint a rendezvény témáját a nemzeti kisebbségek jogai és helyzete alkotják.

"Mindent megteszek azért, hogy találkozhassunk" - szögezte le a szlovák államfő. Trencséteplicben Gasparovic az európai uniós Szlovákia XXI. századi helyével foglalkozó konferencián vett részt. A szlovák államfő a mintegy félórás előadásban a művelődés és az oktatás fontosságát hangsúlyozta.

A Köztársasági Elnöki Hivatal Stratégiai és Kommunikációs Főosztálya által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a november 29-re javasolt találkozó helyszínéről a diplomáciai gyakorlat szerint azt követően egyeztetnek a felek, ha az időpontban már véglegesen megállapodtak.

Ivan Gasparovic november 11-i lengyelországi látogatásán közös nyilatkozat kiadását javasolta Sólyom Lászlónak a szlovák-magyar kapcsolatok ügyében. A két ország államfője azért találkozhatott, mert a magyar államfő is részt vett a függetlenség napja alkalmából rendezett központi varsói ünnepségeken.

Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője november 12-én közölte az MTI-vel: Sólyom László a szlovák államfő által javasolt közös nyilatkozat helyett a két ország elnökének személyes találkozóját, az érdemi megbeszélést részesíti előnyben.