Vérfürdővel fenyegették meg Belgiumot egy videóüzenetben

Vágólapra másolva!
Belgiumot fenyegető felvételt jutattak el két flamand csatornának. Az üzenet küldői azt követelik, hogy az ország vonja ki haderejét Afganisztánból, különben káoszt és vérfürdőt ígérnek.
Vágólapra másolva!

Belgiumot közvetlenül megfenyegető, "iszlám eredetű" üzenetet küldtek a VTM és a VRT flamand televíziós csatornáknak hétfőn. A DVD-lemezre rögzített videófelvételen azt követelik, hogy Belgium vonja ki F-16-os vadászgépeit és mintegy 400 katonáját Afganisztánból, különben merényleteket követnek el az országban. A képeken három álarcos fegyveres látható, egyikük beszél, de hangját egy arab nyelvű ének elfedi. A Belgiumot fenyegető üzenet tökéletes hollandsággal íródott, és feliratos formában a képkockák alján olvasható.

"Káoszba, vérfürdőbe taszítjuk országukat, bárhol és bármikor iszonyatos merényletek lehetnek" - szól az üzenet, amely azzal folytatódik: "vonják le a történelem tanulságait, és cselekedjenek oly módon, hogy Madrid, London és New York ne ismétlődjön meg Belgiumban". Tudniuk kell, hogy egyáltalán nem szánjuk Önöket, és úgy áhítjuk a halált, mint ahogy Önök az életet szeretik" - teszik hozzá.

A VTM, Flandria vezető kereskedelmi televíziója, amely hétfő esti hírműsorában részleteket közölt a felvételből, tájékoztatta a hatóságokat. A szövetségi főügyészség lefoglalta a DVD-lemezt, és nyomozást indított.

Benoit Ramacker, a belga kormány válságkezelő központjának szóvivője azt közölte, hogy megteszik a szükséges intézkedéseket, ha a fenyegetés valósnak vagy közelinek bizonyul. Hozzátette, hogy a központ jelenleg érvényes értékelése szerint Belgium terrorfenyegetettsége alacsony, de "zéró kockázat nem létezik, tehát a veszély nem kizárt".