Megkímélte New Orleanst a Gustav

Vágólapra másolva!
Nem okozott komoly pusztítást New Orleansban a Gustav hurrikán. A város gátjai bírták a terhelést, így megóvták a települést az árvíztől. A szélvihar pusztításai miatt az Egyesült Államokban heten haltak meg. A hatóságok már a következő hurrikánra, a Hannára figyelnek, amely a hét második felében érhet partot.
Vágólapra másolva!

Hét ember halt meg az Egyesült Államokban a hétfőn, amikor Louisiana államban partot ért Gustav hurrikán. Mind a hét haláleset közlekedési balesetben történt. Négyen akkor haltak meg Georgia államban, amikor kocsijuk egy fának csapódott. A vihar korábban a karibi térségben 94 áldozatot követelt.

A Mexikói-öböl partján végigsöprő kettes erősségű, majd egyes fokozatúra szelídülő vihar Louisiana államban házak tetőit szaggatta le, fákat csavart ki és több közút víz alá került. New Orleans súlyosabb károk nélkül megúszta a természeti csapást. A városban több helyen bokáig-térdig érő víz borította el az utcákat, az erős szél átfújta a gátakon a vizet. A város gátjai - amelyeket a 2005-ös Katrina hurrikán rombolása óta még csak részben tudtak újjáépíteni - bírták a terhelést, nem szakadtak át, így a várost megóvták az árvíztől.

Kétmillió embert menekítettek ki Louisiana parti területeiről a Gustav érkezése előtti napokban, ez volt az Egyesült Államok talán legnagyobb ilyen akciója. Sok szegény, beteg és idős embert buszokkal és vonatokon szállítottak biztonságos helyekre. Őket a környező szövetségi államok szállodáiban helyezték el őket. A térség lakói több száz mérföldekre otthonuktól figyelték az időjárás- és kárjelentéseket.

Ray Nagin, New Orleans polgármestere szerint a várost kedden már megnyithatják, ha bizonyossá válik, hogy minden negyed biztonságos. Az esetleges katasztrófa következményeinek elhárítására a Nemzeti Gárda 14 ezer tagját irányítottak az öböl térségébe. A hadügyminisztérium 50 ezer katonát adott volna, de erre nem volt szükség.

A Gustav által okozott károk felmérése napokig eltarthat, nem tudni, milyen pusztítást végzett a halászfalvakban, valamint az olaj- és gázipari létesítményekben. A vihar hétfőn este már trópusi viharrá szelídülve folytatta útját Luisiana államon át a szárazföld belseje, Texas és Arkansas államok felé. A hatóságok már a következő fenyegetésre, a Hanna hurrikánra figyelnek. A vihar Georgia és Dél-Karolina államokban érhet partot a hét második felében.